Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiva damer som kastar stålklot och dricker kaffe

Varje tisdagseftermiddag samlas ett stort gäng spel- och kaffesugna pensionärer i Vilhelminaparken. Där spelar de boule och umgås.

Annons
Britt Andersson, Ann-Marie Eriksson, Ann-Mari Nylund, Ulla Larsson och Astrid Erixon samlas varje tisdag i Vilhelminaparken för att spela boule och umgås.

”Kom igen Ulla”, ”Aj aj aj, hon är vass den där”, ”Nej nu jäklar”, ”Heja Astrid”. Efter att ha sett, och hört, damerna spela boule skulle man lätt kunna tro att det pågick en turnering.

– Nej, nej, vi spelar för att ha roligt och det är inte en tävling, konstaterar Britt Andersson, som är en av damerna som håller i träffarna.

– Jo, lite tävling är det, hörs en röst ropa från den andra spelplanen.

I tolv års tid har pensionärerna träffats varje tisdag för att spela boule tillsammans.

– Vi är oftast mellan tio till tretton damer. Det har blivit lite av en tradition, säger Britt Andersson.

Britt själv flyttade till Fagersta från Avesta för tio år sedan och fick se damerna spela och tyckte det såg kul ut.

– De såg ut att ha så roligt tillsammans. Och det har vi verkligen, säger hon.

Inger Johansson har varit med sedan starten och gläds åt hjälpen de får av kommunen vad gäller underhållningen av spelplanen.

– Förr rensade vi bort ogräset för hand. Att kommunen hjälper oss nu är otroligt uppskattat. Vi är ju inga ungdomar längre, säger hon.

Damerna är allt från nyblivna pensionärer till den äldsta spelaren på 103 år och medlemmar i PRO.

– Det är helt fantastiskt, säger Britt Andersson men lägger till att de ibland kan sakna grabbarna som brukade vara med.

– Förr var det både tjejer och grabbar med och spelade. Tyvärr har några gått bort.

När matcherna är spelade brukar de promenera över gräsmattan till Brukscaféet för att avnjuta gott fika.

– Där samtalar vi om allt möjligt och har det trevligt tillsammans. Och ibland bokar vi in lunchträffar för de som vill. Det är kul när det händer lite, säger Inger Johansson.

Under vinterhalvåret håller de sig inomhus men fortsätter ändå att träffas varje tisdagseftermiddag. Många av spelarna är även med i PRO Fagersta och träffas därigenom flera gånger i veckan.

– Det blir socialt för många att kunna ha någonting inbokat och någonting aktivt att göra. Det är viktigt att få känna gemenskap. Man möter både gamla och nya vänner, säger Inger Johansson.

Varje spelare har med sig sina egna spelklot och några har märkt dem med bland annat nagellack för att lätt kunna känna igen vilket klot som tillhör vem.

Får vem som helst komma hit och spela med er?

– Ja, absolut. Det skulle vi inte ha någonting emot. Det är bara kul ju fler vi är. I bland har vi med oss några extra klot men det är bra om man tänker på att ta med sig, utifall om det inte skulle finnas, säger Inger Johansson.

Annons