Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alevtina vill sprida konst och kultur

Att sprida konst och kultur ser hon som sin livsuppgift och hon älskar att undervisa barn och unga. Konstnären och bildläraren Alevtina Kuzub bytte en hektisk tillvaro i Sankt Petersburg mot ett liv med mer lugn i Fagersta.

Annons
Arbete. Alevtina Kuzub spenderar tid i sin ateljé nästan varje dag, speciellt på fredagar då hon inte undervisar. I augusti ställer hon ut med konstnärsföreningen och det blir både svartvitt och musiktema bland tavlorna.

Att säga att konst är Alevtina Kuzubs hobby räcker knappast. Hon har många års erfarenhet av att både själv vara verksam som konstnär och att lära ut till andra. Först i Ryssland, iSankt Petersburg, och nu i Fagersta med omnejd. I källaren till huset i Fagersta finns Alevtinas ateljé. En svartvit bild av John Lennon fångar snabbt blicken och Alevtina förklarar att hon förbereder för en utställning till augusti.

– Det blir en del tavlor med tema musik och en del svartvita tavlor parallellt.

Hon använder sig ofta av blandteknik och kan exempelvis blanda foton och akryl. Som i tavlorna som relaterar till branden i Västmanland. Det stora musikintresset syns också i motiven. Alevtina framhåller målandets lugnande effekt för alla.

– Vi lever med mycket stress. Att bara se på tv är inte okej för att slappna av. Man mår bättre om man gör något själv, som att blanda färger, starka färger, tycker hon och nämner att målarböcker för vuxna blivit populära.

Alevtina har studerat konst i nio år i Ryssland och även på Konstfack i Stockholm. I hemlandet arbetade hon som konstpedagog på högskola. Hon brinner för att lära ut till andra.

– Det är nog min uppgift i livet, att sprida konst och kultur.

I dag arbetar hon som bildlärare för högstadielever på Lindgårdsskolan i Fagersta och Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg, och på två kulturskolor.

– Jag tycker att de estetiska ämnena är jätteviktiga. Estetik gör att man kan skapa en egen stil hemma och i kläder. Och estetik skapar känslor.

Hon poängterar att alla kan ägna sig åt skapande. Att man måste prova och inte tänka att man inte kan.

– Många elever är duktiga men är för blyga för att våga. Det är också min uppgift, att pusha lite när jag ser att någon har talang.

Men hon tycker inte att alla är konstnärer.

– Ja, var går gränsen för amatör eller professionell? Det är svårt. Man måste fortsätta utvecklas till en högre nivå. Men alla kan säga att man är konstnär i själen.

Att Alevtina hamnade i Fagersta 2004 är tack vare kärleken. På en semester i Stockholm vid millenieskiftet mötte hon sambon Leif.

– Det var en romantisk överraskning, skrattar hon.

Hon pratar varmt om Fagersta och fördelen med att bo på en mindre ort.

– Hela mitt liv har egentligen handlat om storstäder. Visst är det fin arkitektur, jag gick på många museer och så, men det är också asfalt och stress och man hinner inte njuta för allt tar tid, som att åka tunnelbana. Jag sparar så mycket tid på att bo i Fagersta och får positiv energi av naturen. Jag tror att alla människor behöver vara nära naturen.

Läs mer: På besök i Alevtinas ateljé

Målar. Första jobbet i Sverige var som kursledare i akvarellmålning. Alevtina uppskattar att det i Sverige är lätt att ägna sig åt en hobby genom kursverksamhet, även som vuxen.
Musik. Alevtinas musikintresse syns i hennes tavlor. Hon uppskattar exempelvis Peter Tjajkovskij.
Mår bra. Kreativitet får Alevtina att må bra.
Jag tycker att de estetiska ämnena är jätteviktiga. Alevtina Kuzub,konstnär och bildlärare
Annons