Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexandra tar lastbilen till sommarlov och vuxenvärld

Sjung om studentens lyckliga dag! I morgon lördag är det äntligen dags för gymnasieeleverna på Brinellskolan att få sjunga den sången. Nära Kära har träffat Alexandra Pricop, en av alla studenter som går ut i vuxenlivet i morgon.

Annons
Övningskör. Det är intensivt in i det sista i skolan för Alexandra. Nästa vecka ska hon köra upp för lastbilskörkort så hon övningskör för fullt. Foto: Veronica Bäcklin

– Jag har valt att studera fordon för att det är intressant med bilar och motorer.

Det sa Alexandra Pricop när FP gjorde en artikel om de nya ettorna på Brinellskolan 2012. Nu har snart hela gymnasietiden gått och i morgon tar Alexandra och de andra sistaårseleverna på Brinellskolan studenten.

Fordonsintresset har hon fortfarande, men hon har bytt inriktning från enbart fordon och valt transport och de lite större motorerna i stället. Därför har hon också gått ett extra år innan det blev dags att ta studenten.

– Jag valde personbil först eftersom jag ville hålla på med bilar. Lastbil hade jag egentligen tänkt från början, men jag ville inte byta skola för det. Så jag är glad att det startade här, berättar hon när vi ses i Brinellskolans verkstad.

När FP träffar Alexandra några dagar innan terminens slut pågår arbetet fortfarande för fullt. Förutom förberedelser inför studenten, såsom studentbal och dekorerande av flak, övningskör hon mycket. Hon ska snart köra upp för lastbilskörkort. Kepsen är på, skyddar mot solen som vittnar om att sommaren kommit.

Se också: Bildspecial studentbalen

I lastbilshytten berättar hon säkert och bekvämt om färdskrivare och annat man måste tänka på innan man kör i väg.

– Det är nervöst. Både att köra upp och ta studenten.

Det är också med blandade känslor som Alexandra möter studentdagen.

– Jag vill egentligen inte sluta skolan, så det känns lite drygt. Det finns så mycket roligt man kan göra i skolan. Jag kommer att sakna min mentor, att ha en fast tid att gå upp till, men framför allt alla människor. Jag tror inte att man kommer att umgås med tio personer per dag när man jobbar som nu. Det kommer bli lite tomt.

– Fast samtidigt känns det ju också skönt att sluta skolan. Så det är både och.

Se också: TV - Nervöst både att köra upp och ta studenten

Vad som händer i framtiden vet hon inte riktigt. Köra bil på något sätt vill hon göra, men något exakt drömyrke har hon inte. Sommarjobb kan det bli, antingen inom hemtjänsten eller som budbilsförare. Och i höst ska Alexandra återvända till skolan ett tag, för att även ta körkort för att kunna köra lastbil med släp.

Efter studentfirandet på skolan och flakåkning ska Alexandra fira med familjen och på kvällen är det fest med kompisar.

Vad har du för förväntningar på morgondagen?

– Jag hoppas dagen går bra, att den blir lyckad med bra väder och att folk är glada och så. Att alla är trevliga mot varandra för det här är en sak vi gör en gång.

Nöjd. Alexandra är nöjd med sitt val av gymnasieprogram. Men det är både roligt och lite vemodigt och nervöst att ta studenten.
Alexandra på studentbalen i Färna tidigare i veckan.

Mer läsning

Annons