Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alf jobbar hårt för att ta hand om sina papegojor

Alf Wester sparade ihop till sin första papegoja som 15-åring. 50 år senare är hans intresse minst lika stort. Han har ett tiotal papegojor i sitt hus i Fagersta.

Annons
En kärvänlig fågel. Den mörkröda aran Bella är en av Alfs tamaste papegojor. Hon gillar att skratta med när människor skrattar.

Fagersta. I källarvåningen till villan har Alf inrett ett stort utrymme där hans fåglar bor i stora burar. Några lever ihop som par.

– Förutom att de är vackra att titta på så är de sällskapliga och intelligenta djur. De kan lösa problem och lära sig att prata.

Ibland tar Alf ut sina fåglar och låter dem komma upp i bostaden. Några av papegojorna är tama och får även följa med ut i trädgården.

– Men papegojor kan också vara aggressiva. De har väldigt starka och kraftiga näbbar så de som är ovana får passa sig, påpekar Alf.

Det krävs en hel del arbete att ha så många och stora fåglar.

– De är duktiga på att skräpa ner så det är mycket städning. Och de ska ha rent vatten och färsk frukt varje dag.

Men Alfs papegojor gillar även att bli serverade stekta fiskpinnar och ägg.

Papegojorna vill bli duschade med jämna mellanrum. De kan också vara högljudda och vill ha fuktig luft, så det går inte lika bra att ha dem i en vanlig lägenhet.

Alf ska försöka få de vackra mörkröda arorna att para sig och få ungar. Förutsättningarna finns eftersom de trivs bra ihop.

När Alf Wester reser bort några dagar har han hjälp att sköta fåglarna.

– Man måste ha fågelvakt. De kan inte lämnas vind för våg.

Trogen fågel. Den mörkröda aran bildar monogana par som håller ihop livet ut.
Trivs i huset. Den rödtofsade Mulluckkakaduan Kalle tycker tycker om att bygga bon och bädda ner sig under täcket i sängen.  Foto: Ola Wahlsten

Mer läsning

Annons