Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen färdig lärare efter tre års pluggande

Rolf satte sig på skolbänken i mogen ålder. Mycket jobb blev det, han drog till och med ned på älgjakten. Men nu är han färdig.stjärnvik. Den 21 januari fyllde Rolf Eriksson 57 år. Samma dag fick han ett mejl om att han klarat den sista tentan på sin lärarutbildning. En utmärkt födelsedagspresent, tycker han.

Annons
Färdig. Slutstuderat för den här gången. Tiken Dejzi gillar att husse har lite mer tid med henne hemma i köket i Stjärnvik. Foto: Jan Björkegren

– Nu har jag beställt mitt examensbevis. Och när jag får det kan jag ansöka om lärarlegitimation.

På tre år har han läst in yrkeslärarprogrammet, 90 poäng, på Högskolan Dalarna i Falun. På halvtid och på distans.

Det var rektorn på Ösby naturbruksgymnasium i Sala som föreslog att Rolf skulle gå utbildningen.

– Visst funderade jag på hur det skulle gå, jag hade ju ingen studievana. Men när jag klarat den första tentan så tänkte jag: jag kanske klarar det ändå.

Rolf har en skoglig bakgrund. Han gick ut Västsura skogsbruksskola 1977 och jobbade sedan i många år som skogsarbetare. 1990 bytte han till industriarbete på Systemair men trivdes aldrig riktigt med stämpelur och inomhusjobb.

När en kompis 2008 hörde av sig och undrade om han kunde hoppa in som instruktör på Ösby för motorsåg och röjsåg i några månader så tackade han ja.

Sedan dess har han jobbat av och till på Systemair och på Ösby. Men för att ha chans till ett fast jobb på Ösby har han behövt den där pedagogiska utbildningen.

I början försökte han jobba heltid samtidigt med studierna.

– Men det orkade jag faktiskt inte med utan fick gå ned till 80 procent.

80 procent jobb och 50 procent studier, 130 procent med andra ord?

– Jo, så mycket fritid har det inte blivit, jag har till och med fått dra ned på älgjakten. Ett tag slutade jag jaga helt men då sa frugan att jag måste börja igen så jag fick komma ut bland folk, grilla en korv och få lite luft.

Hustrun Cecilia har hela tiden varit ett stöd.

– Jag har varit nära att ge up några gånger men då har hon pushat mig.

Rolf är också tacksam mot Systemair för att han återkommande fått tjänstledigt. Studierna har lärt honom mer om hur man blandar praktik med teoretiska ämnen, till exempel svenska och matematik.

– Ibland tycker yrkeselever att de inte har någon nytta av det eftersom de bara ska köra maskin. Många är skoltrötta och då gäller det att motivera dem, visa att det här behöver du för att blir anställd, säger Rolf.

Och så var det den där efterlängtade fritiden efter tre års studier.

– Jag har en Opel Kadett Rally från 69 som jag ska försöka få lite lack på. Drömmen är att kunna ta en tur med den nu i sommar.

Instruktör. Så här håller du motorsågen när du stamkvistar visar Rolf, den numera pedagogiskt utbildade yrkesläraren.
fritid. Äntligen ska Rolf få tid att fixa sin gamla Opel Kadett. Under tre års studier har den bara stått och samlat damm.

Mer läsning

Annons