Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne ger ut ny bok om lokalhistoria

Det lokalhistoriska intresset har ett stadigt grepp om Arne Stråby som har rötter i Fagersta- och Norbergstrakterna. Nu ger han ut en ny bok med samlade krönikor om hembygden.

Annons
Författare. Arne Stråby är då och då på besök i Fagersta och Norberg för att hälsa på släktingar och vänner. Hembygdsgården i Västanfors står ofta på schemat och nu finns två av hans böcker där.

Arne Stråby bor fortfarande i Stockholm men är på besök i Fagersta och Norberg då och då och hälsar på släkt och vänner. Under ett sådant besök passar FP på att träffa honom en stund på hembygdsgården i Västanfors för att prata om hans nya bok.

Egentligen handlar det om två böcker, för inom kort kommer även en om Norberg med omnejd. Men boken om Fagersta och Västanfors är först ut och finns redan att köpa på hembygdsgården. ”Livet i Västanfors och Fagersta” innehåller över 40 av de krönikor som Arne har skrivit i Fagersta-Posten åren 1993-2013.

– Det började med att jag fick läsa Anna Petterssons dagböcker, hon var min mammas moster. Då blev jag intresserad och började skriva om hembygden, berättar Arne Stråby, som först skrev sporadiskt i FP.

– 2001 fick jag frågan om att skriva månadsvis. Jag tänkte att utmaningar är till för att antas så jag sa ja.

Många krönikor blev det och ett urval blir alltså böcker. I krönikorna om Fagersta och Västanfors berättas bland annat om bruket, om protesterna när svagdrickan skulle bli dyrare och hur man tillverkade piller på apoteken.

Se också: Se Arne läsa om orkestern Svea

I betjäningshuset vid stationen i Västanfors är Arnes mamma född, och livet i huset med dess lägenheter för järnvägsanställda får en egen krönika. Han skriver bland annat om att förmännen fick två rum och kök, medan stationskarlarna fick nöjda sig med ett.

Två av Arnes egna favoritkapitel är det om hembygdskännaren Kalle Hjulström och det om när det spelades revy i Sveasalongen på 1940-talet.

– Kalle kunde mycket om historia och jag fick hjälp av honom många gånger.

Att skriva om arbetsplatser är också extra intressant för Arne, eftersom han jobbat mycket med arbetsskydd. Arne är utbildad i kemi och har bland annat arbetat på Arbetarskyddsstyrelsen som kemist och tjänsteman. Skrivandet har han alltid haft vid sidan om, i form av böcker, personaltidningar och debattartiklar. Men att bli författare var inget han hade i åtanke.

– Jag kanske valde fel bana. Om jag valt författarbanan som ung kanske jag hade varit mer etablerad.

Runt tio böcker har det ändå blivit, med lite olika dignitet som Arne säger.

Läs också: Släktingens dagböcker har inspirerat Arne Stråby

Planerar du några fler?

– Man vet aldrig. Men när man är över 75 kan man inte planera allt för långt fram.

Varför lokalhistoria?

– Hembygd och historia har jag alltid tyckt varit intressant. Det har också kommit lite mer med åren, då man tittar mer bakåt än framåt. Jag är även lite av en arkivmänniska, säger Arne.

Han dyker gärna ner i gamla tidningslägg och arkiv, och uppskattar tillgången till material genom stadsarkivet och alla bibliotek i Stockholm.

Ny bok. Över 40 krönikor finns samlade i den nya boken om Fagersta och Västanfors. Snart kommer även en om Norberg.
från boken. Betjäningshuset vid Västanfors station med dess invånare på 1920-talet. Arnes mamma är född i huset. Foto: Privat
FRÅN BOKEN. Ensemblen vid nyårsrevyn i Sveasalongen 1944/45. Krönikan om revyn är en av Arnes favoriter.Foto: Privat

Mer läsning

Annons