Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astrid tar strid för hbtq-frågor

Det var ett stort steg att bli medlem i RFSL Ungdom, men nu fyller engagemanget för hbtq-frågor nästan all fritid för Astrid Hilmarsson. "Det bästa är att göra något meningsfullt för andra. Andra har gjort det före oss och då är det vårt ansvar att ta engagemanget vidare till nästa generation", säger hon.

Annons
Astrid är engagerad i hbtq-frågor och vill förändra normer. Det kan vara svårt att se att det finns normer om man själv inte berörs, menar hon. Att prata könsneutralt, att fråga om någon har en partner i stället för specifikt tjej eller kille, är ett enkelt sätt att vara mer öppen, tipsar hon.

Det var i augusti förra året som Astrid Hilmarsson tog steget och blev medlem i RFSL Ungdom, Ungdomsförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Sedan dess har det gått fort. I januari blev hon invald som styrelseledamot i RFSL Ungdom Västmanland, i mars blev hon invald i organisationens förbundsstyrelse och hon har varit med och startat RFSL Ungdom i Fagersta.

– När jag slutade gymnasiet kände jag mig lite friare med mer tid och ork. Sen när jag väl börjat engagera mig ville jag vidare. När jag ser att det finns en utmaning vill jag ta den, säger Astrid.

– Jag är förvånad över att det gått så fort men det säger ju också en del om behovet.

Intresset för samhällsfrågor har alltid funnits hos Astrid, som gick samhällsvetenskapliga programmet med inriktning mot beteendevetenskap på gymnasiet.

– Jag längtade efter att rösta. Och jag har längtat efter att börja engagera mig politiskt men har haft svårt att välja parti. Det var lättare att hitta en fråga jag ville driva.

Astrid menar att många tycker att Sverige kommit långt i hbtq-frågor, men det finns mycket kvar att göra.

– Inom hbtq-gruppen finns ett stort problem med psykisk ohälsa. Många vågar heller inte berätta i vården. Det är en utsatt grupp. Det är något som jag verkligen vill jobba för att förbättra.

Hon vet att det inte är lätt att inte passa in i normen. Men själv har hon blivit allt mindre rädd för vad folk tycker. Som att hon vågade gå med en tjej på studentbalen på gymnasiet, och nu engagerar sig i RFSL.

I Fagersta har det inte funnits någon RFSL Ungdom-organisation tidigare vad Astrid vet.

Men hon och en annan medlem tyckte att behovet fanns, att det behövdes ett öppnare klimat. Föreningen består nu av 12 personer som träffas regelbundet.

– Lokalt och regionalt jobbar vi mest för att skapa mötesplatser. I förbundsstyrelsen är det mer politiska frågor. Där är jag mest engagerad i skolfrågor och inom psykisk ohälsa.

I veckan pågår Stockholm Pride och där ska Astrid vara med som volontär. Nästa stora händelse för egen del är att hon till hösten flyttar till Uppsala för att börja studera till gymnasielärare inom psykologi och samhällskunskap.

– Jag hade tänkt att bli psykolog först, men lärare har jag också varit inne på. När jag vikarierat som lärare har det varit så roligt, så nu blir det en kombination som lärare i psykologi.

– Som lärare kan man också förändra samhället.

Annons