Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återträffen blev en succé och ska snart göras om

För 55 år sedan, närmare bestämt 1959, rusade de som sjuttonåringar ut på skolgården med den grå realmössan på huvudet. Framtiden var ljus, jobb var inget problem i det guldkantade årtiondet.

Annons
Skolträff. Från vänster, Erik Åberg, Lennart Enström, Tor Lindström, Per Lindås, Ulla Birgegård (Wennerholm) Gun Engberg (Carlsson), Nils-Lennart Eriksson, Birgit Johansson (Widell), Gunilla Sandberg (Steen), Torbritt Klerup (Larsson), Marianne Eastwood (Ericsson), Maud Annerhög (Östberg), Gun Jansson (Östberg), Lars-Gunnar Jansson, Yvonne Bäckryd (Griph), Barbro Gullberg (Thomasson), Sven-Erik Söderberg, Lars Forsell.

Det vore roligt att träffas igen, tyckte Gun Östberg som tillsammans med Maud Östberg och Thorbritt Larsson var initiativtagarna till återträffen.

– Vi var trettiofyra elever i klassen, berättar Gun, arton har nappat på vår inbjudan.

Många av eleverna i realskoleklassen kom från Skinnskatteberg, Riddarhyttan och Vad. Det var en viss fördel eftersom de fick gå tio minuter tidigare från sista lektionen för att hinna med tåg och buss till hemorten.

– Vi slapp också morgonbönen i aulan, upplyste Lennart Enström.

Det var tal om att Elvéns buss skulle lägga om turen för att vi skulle komma i tid, men ingen av oss som tyckte det var nödvändigt.

Rektorn på den tiden hette Josef Björklund och klassföreståndarens namn var Anna-Maj Moberg.

Den dåvarande realskolan var trångbodd, så några klasser fick undervisning i nybyggda baracker i Uddnäs, som låg en bra bit från skolan.

– Vår klass gick de två första åren i Uddnäs, berättar en av eleverna.

Vi fick otroligt mycket motion. När vi skulle ha gymnastik fick vi promenera till Parkhallen, som då tjänstgjorde som extra gympasal.

Skollunch fanns inte, elever från andra orter hade matpaket med sig, de andra gick hem för att äta.

Några kommer ihåg att järnvägsbommarna vid Uddnäs ofta var fällda och det blev lång väntan på att få passera.

I tredje klass var välskrivning obligatorisk, något som i dag låter främmande.

Återvändarna samlades i ett klassrum där rektor Henrik Junno och Göran Vänglöf berättade om NVU och dagens skola.

– Det var intressant att få veta och se hur dagens elever har det i skolan, säger Gun Östberg. Vilken fin skola och vilka möjligheter eleverna har nu. Men vi hade lyckan att få jobb direkt efter realexamen.

Som avslutning på dagen samlades man på Brukshotellet för mat och prat. Episoder från de fyra åren i läroverket lockade till skratt och ingen skolträff utan att ventilera lärarnas egenheter.

– Men vi hade stor respekt för våra lärare, sa Lars Forsell. Det minns jag som något mycket fint.

Klassträffen gav mersmak och det planeras för en ny om två år.

Mer läsning

Annons