Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att hjälpa andra är alltid viktigt för Stig Ekström

Värme, glädje, trygghet och tro. Fyra ord som återkommer gång på gång i Stig Ekströms långa och innehållsrika liv. Nu fyller han 95 år.

Annons
Födelsedag. I dag, den 28 september, fyller Stig Ekström 95 år. Sin fru Margit träffade han som ung och de har varit gifta i över 66 år.Foto: Privat

Stig är född i Östergötland, men uppvuxen i Halland, Skåne och Småland. Så småningom blev Stig järnvägare i Småland, pastor i flera olika församlingar i mellersta Sverige och, slutligen, missionär i Brasilien under 35 år.

Historierna är många och Stig berättar gärna om det han varit med om. Minnet är det inget fel på och namn, detaljer och sånger poppar lätt upp i samtalet och gemenskapen.

I sina förberedelser för tjänst, studerade Stig vid Örebro Missionsskola. Där träffade han en ung 19-årig tjej från Fagersta vid namn Margit Hellström. De började snart sällskapa och på pingstafton 1950 gifte de sig och har alltså nu varit gifta i mer än 66 år.

Självklart påverkade tiden i Brasilien hela Stig och Margits liv. Att försöka mildra alla stora behov som mötte dem kom att bli både en utmaning och ett kall. Många kom till hemmet eller församlingen i sökandet av hjälp och stöd. För var och en fanns ett ord, en tallrik mat, varma kläder och omtanke. Och i allt detta ett leende och ett varmt bemötande.

Läs också: Motorcykelintresset håller i sig för Harald Antonsen

Tryggheten fick Stig med sig hemifrån. Dels i gemenskapen i en stor familj, men också, och inte minst, i den tro som han fick med sig från föräldrar och församling. Tron, mer än något annat, har varit drivkraften, stödet och grunden att stå på.

Efter pensionen var det dock inte dags att sätta sig i en fåtölj och ta det lugnt. Korskyrkan i Fagersta blev parets nya engagemang och när man beslutade att starta Hörnan, Bra, var Stig och Margit med ifrån första början.

Läs också: Lugnet på landet passar Ulf efter ett långt yrkesliv

Förutom en del praktiskt arbete blev de också en resurs vid kaffeborden och samtalsstunderna. Trots Stigs 95 år på nacken, kommer paret, så ofta de kan till Hörnan och sätter sig ned vid borden för att dela gemenskap och samtala.

Stig och Margit fick tre barn, dessa i sin tur har gett dem åtta barnbarn och fyra barnbarnsbarn. Men tro inte att de sitter hemma och tittar på kort och drömmer sig tillbaka. Så länge tid och ork finns, vill Stig – och Margit – vara med där det händer någonting. Gärna till tjänst och hjälp för andra.

Stig fyller 95 år den 28 september.

Läs också: 100-åriga Elisabet blir glad av att sjunga

Mer läsning

Annons