Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att orka mer är största vinsten

Långa promenader blir det ofta och gärna en och annan ridtur. Linnea Johansson är piggare och orkar med efter sin magoperation.

Annons
Framåt. Linnea Johansson känner positivt inför framtiden och tycker att hon fått bra hjälp till ett liv där hon kan må bättre.

När Linnea Johansson skulle fylla 20 år i oktober 2014 intervjuades hon i FP. Hon berättade då att hon stod inför en förändring: hon skulle göra en gastric bypass-operation, en operation där magsäcken förminskas. I höstas, i november, blev det av.

– Jag hade sett fram emot det länge. Att få gå ned i vikt och må bättre, både psykiskt och fysiskt, säger Linnea.

Viljan att göra operationen var stark från Linneas sida. Hon hade kämpat med vikten och mått dåligt länge.

– Jag blev mobbad för att jag var kraftig. Jag ville aldrig bada, gå på gym eller något. Jag var en tillbakadragen person innan, tycker Linnea, som poängterar hur fel det är att bli mobbad på grund av sitt utseende.

– Det är så fel det kan bli. Man ska inte behöva bli mobbad för att man är lite kraftigare. Man ska få vara den man är.

Att minska övervikten var viktigt även för den fysiska hälsans skull. I ett par år hade hon funderat på att göra en magoperation och hon fick genomgå flera utredningar och undersökningar.

När det nu gått några månader är Linnea är nöjd med resultatet.

– Det är stor skillnad. Jag har blivit piggare och orkar mer. Nu går jag ofta ut och går, jag badar och funderar på att börja på gym. Jag har gått ner nära 30 kilo, säger Linnea och konstaterar att operationen blev en hjälp för att kunna fortsätta leva sunt.

Sedan någon månad tillbaka bor Linnea i en egen lägenhet i Fagersta. Lillasyster Cissi, 14 år, hälsar ofta på.

– Hon är rolig, omtänksam och galen, beskriver Cissi sin storasyster. Hon tittar särskilt på Linneas hår, som nu är rosa, vilket Cissi precis har fått se.

– Jag kan vara impulsiv, medger Linnea med ett leende och känner på håret.

– Jag har gjort en del impulsiva saker i mitt liv.

Att prova nya saker är alltså ingenting hon är rädd för. Inte heller att leva annorlunda än innan magoperationen. Det är en del att tänka på fortfarande och hon har uppföljning med sjuksköterska och dietist.

– Även om jag inte kan äta så mycket längre, kan jag äta vanlig mat. Men inte stark mat, då kan jag få ont i magen, berättar Linnea och förklarar att hon måste sköta kost och motion så att magsäcken inte blir större igen.

Att laga mat är ett stort intresse. Gärna spagetti och köttfärssås som hennes syster oftast önskar när hon är på besök, eller kyckling när Linnea väljer själv. Andra stora intressen är att göra roadtrips med kompisar, djur och ridning. Kaninen Toffee betyder mycket och Linnea vill gärna arbeta med djur i framtiden.

Läs mer: Viktigast för Linnea att är att få leva ett lyckligt liv

Syskontid. Linneas lillasyster Cissi (t.v) är ofta på besök hos Linnea och då blir det mycket prat, film och promenader.
Annons