Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att visa världen är Christers hobby

Att dricka cappuccino i Verona, njuta av vackra vyer i Norge eller strosa i Amsterdam. Efter 25 år som reseledare har Christer Stenström många favoriter. Men kontakten med resenärerna är viktigast.

Annons
Guide. För att resenärerna ska kunna se och följa Christer när han guidar, använder han en ”selfiepinne” och fäster något på. ”Det kan vara en flagga, en kasse eller vad som finns till hands”, berättar Christer.

I arbetsrummet hos Christer Stenström i Skinnskatteberg syns reseintresset tydligt. I en hylla samsas kartor och ordböcker, en jordglob pryder ett bord och en mängd pärmar är fyllda av information om olika resmål. I februari firade Christer 25 år som reseledare, en hobby han aldrig tröttnar på.

I april drar resesäsongen i gång igen, första resan går till Prag, och Christer ser framemot att ge sig ut.

– Jag har abstinensbesvär nu, säger Christer, som blev reseledare av en slump.

– Jag blev arbetslös i tre månader när plywoodfabriken här skulle spara. Det var de värsta månaderna i mitt liv. Då såg jag en annons om att Surahammars trafik sökte reseledare och tänkte att jag gillar ju att fixa och organisera, berättar Christer.

Han sökte och blev antagen till en utbildning. Men redan innan han blev klar saknades en reseledare akut och Christer fick hoppa in.

– Det blev snabbpåläsning om Berlin på fyra dagar.

Sedan dess har han fortsatt, men inte på heltid. Att vara reseledare har varit en hobby vid sidan av andra jobb. Han har bland annat arbetat som försäljningschef och marknadschef inom trä- och skogsindustri, varit egenföretagare och konsult, och arbetet åt EU-kommissionens affärsnätverk Enterprise Europe Network. Det har krävts mycket pusslande men varit värt det.

– Det är en trevlig hobby. Man träffar människor som vill har roligt och får chansen att vara med och förstärka deras upplevelse.

Nu är Christer pensionär och det är lite lättare att få ihop schemat med extrajobbet. Sedan några år arbetar han främst för Tobbes resor i Avesta. Några favoritresmål är Norge, Amsterdam, Gardasjön och städerna däromkring, samt Kroatien.

– En cappuccino med tiramisu på piazza Erbe i Verona, det är höjden.

– Mest berörd blir jag av att besöka Auschwitz. Hela mänskligheten skulle behöva åka dit och påminnas om hur hemsk historien varit, tillägger Christer.

Under säsongen som sträcker sig från april till oktober blir det cirka 70 resdagar. Ibland en dryg vecka i taget, ibland några dagar. De flesta resorna har Christer gjort med buss, något han uppskattar. Alla lär känna varandra och upplever mycket på vägen.

– Det är viktigt att bjuda på mig själv, då får man mycket tillbaka. Jag brukar kalla resenärerna för familjen.

Privat, med egna familjen, har det också blivit resor, intresset tar aldrig slut. Gärna i Sverige också, stugan vid Åmänningen eller Grebbestad på västkusten.

Fler drömresmål?

– Island, det känns exotiskt för mig, gärna i kombination med svenskbygderna i Minnesota, USA. Och att göra en Karibienkryssning.

Favorit. Att se Julias balkong (från Romeo och Julia) i Verona, Italien, är en av Christers favoriter. Foto: Christer Stenström
Bad. Lite sol och bad får det gärna också bli när Christer är ute och reser. Här i Novigrad, Kroatien.Foto: Christer Stenström
Förbereder. En stor del av resan, som Christer också uppskattar mycket, är att sätta ihop ett program och göra research.
Det är viktigt att bjuda på mig själv, då får man mycket tillbaka. Christer Stenström

Mer läsning

Annons