Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrslust och kärleken ledde Monica till Fagersta

Det har blivit både små och stora äventyr för Monica Jakobsson, som aldrig varit blyg eller rädd att prova saker. Den 1 maj fyller hon 70 år och firar med familj och god mat.

Annons
Läser. Meningen med livet är att dela det med någon, är en av rubrikerna i de många tidningar som Monica läser när hon tillbringar mycket tid i sängen. Hon håller med, och det är kanske inte så konstigt eftersom hon och maken Kent varit gifta sedan 1967. På söndag firar de Monicas 70-årsdag tillsammans med barn och barnbarn.Foto: Veronica Bäcklin

Det ska inte firas så stort, säger Monica Jakobsson om födelsedagen. Men barn och barnbarn kommer på besök, och kanske blir det lite extra god mat.

– Döttrarna ska ordna med det, berättar Monica.

– Jag orkar inte så mycket nu, fortsätter hon, men berättar att hon tyckt om att fira födelsedagar.

– Det är roligt att träffa folk som kommer från olika håll. Släktingar som man inte träffar så ofta i och med att man inte bor kvar i Ludvika.

Hemstaden lämnade hon när äventyrslusten tog över, och hon och kompisen Birgitta i 15-16-årsåldern åkte till Lund där Birgitta hade släkt.

– Vi åkte dit och hälsade på och så blev vi kvar, säger Monica och skrattar, och berättar att hon fick jobb på en fabrik.

När hon får frågan om hur hon hamnade i Fagersta, vänder hon de mörka ögonen i riktning mot köket och leendet kommer fram igen:

– Ja, jag träffade den där.

Den där, det syftar till maken Kent som hon varit gift med sedan 1967.

– Jag bodde i Lund och var hemma i Ludvika på semester och träffade Kent på stan.

Och på den vägen är det, skulle man kunna säga. Monica tycker det varit lätt att känna sig hemma i Fagersta, även om hon ibland tyckt det varit lite för litet och för få affärer. Men med familj och jobb har det knappast varit långtråkigt.

Hon berättar om fisketurer med båten i Fagersta och i Norge, svampplockning i skogen på sina hemliga svampställen och all fotboll som de tittat på när dottern spelat.

Läs också: Hos Alice gick det inte att fuska med reglerna

Det första jobbet i Fagersta var på Brukshotellet, där hon hjälpte till med allt möjligt, som städning och reception. Sedan fick hon jobb så Secoroc, där hon arbetade i cirka tio år. Därefter blev det Systembolaget, både i Fagersta och i Norberg, där hon också var chef.

– Jobbet på Systembolaget tyckte jag nog bäst om. Det var roligt att lära sig om vinerna, träffa folk och hjälpa kunderna.

Att träffa folk har varit viktigt och roligt hela livet, tycker Monica. Hon berättar att hon aldrig varit blyg, inte ens som barn, och tyckt om att träffa alla intressanta människor både hemma och på resor.

En favorit bland resorna är Thailand, som Monica gillade både för maten, badmöjligheterna och de trevliga människornas skull.

Läs också: Att visa världen är Christers hobby

Numera är det svårt med resor eftersom Monica är dålig och har svårt att gå. Det blir mycket tid i sängen, då ser hon gärna på tv eller läser tidningar.

– Och hon har sin egen kock! inflikar maken Kent som står för matlagningen.

– Ja, han lagar väldigt god mat, intygar Monica.

Läs också: Människor och musik ger Heino energi

Monica har sparat fotot hon använde när hon tog körkort. Då var hon runt 25 år.

Mer läsning

Annons