Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnvakt – vad ska jag tänka på?

Du ska lämna din guldklimp för första gången, men vad ska du tänka på? Familjelivs barnpsykolog Margit Ekenbark tipsar om hur du förbereder dig själv och din bebis på bästa sätt.

Annons

– Jag fick nyligen mitt tredje barn och snart firar jag och min man bröllopsdag. Jag skulle gärna vilja ge honom biljetter till en musikshow som har premiär nu och visas några månader framåt. Hur tidigt vågar vi ha barnvakt i några timmar? undrar en mamma på Familjelivs forum.

Att ha barnvakt första gången är något som många föräldrar oroar sig för och diskuterar på Familjeliv.se.

En naturlig rädsla som kommer med de starka band som finns mellan föräldern och barnet. Den oroliga mamman i forumet får snabbt hjälp från andra föräldrar.

En mamma i forumet tycker att det beror på hur väl barnet känner barnvakten. Om de inte träffas så ofta skulle hon själv vänta till barnet är 8-9 månader. En annan mamma håller inte med:

– Jag hade barnvakt första gången när lillen var tre veckor i två och en halv timme. När han var två månader sov han borta första gången hos min mamma som han träffar ofta.

Familjelivs barnpsykolog Margit Ekenbark säger att det inte finns någon exakt tid för när ett barn är redo att lämnas i någon annans vård. Hon menar att faktorer som spelar in är hur lång tid det handlar om och om barnet fortfarande ammas.

– Det finns ingen regel som säger att barnet kan vara ifrån föräldrarna en timme när de är en månad, två timmar vid två månader och så vidare. Det är väldigt individuellt från barn till barn. Men ett litet barn som fortfarande ammas och har oregelbundna matvanor kan vara svårare att lämna. Även om man pumpar ur, säger Margit.

Margit Ekenbark har ett par grundläggande tips för föräldrar som ska ta hjälp av en barnvakt för första gången.

– Det viktigaste är nog att barnet känner sig tryggt, personen är viktigare än miljön. Låt den blivande barnvakten i förväg umgås mycket med barnet så att de lär känna varandra och barnvakten lär sig läsa barnets signaler. Finns det syskon närvarande är de en större trygghet än till exempel att få sova i sin egen säng, säger Margit och fortsätter:

– Sen tycker inte jag att man ska åka så långt bort, det ger en extra trygghet för både föräldrarna och barnvakten att de är nära. Jag tror nog att många föräldrar tycker det är jobbigare än barnet. Handlar det om att vara barnvakt i ett tidigt skede i en timme, är mitt bästa knep att barnvakten tar en promenad med barnvagnen. Då somnar de oftast och alla få en lugn stund. Så brukar jag göra med mina barnbarn.

Margit Ekenbarks bästa tips

– Lär känna varandra. Så att barnvakten lär sig tolka barnets signaler.

– Kort och nära. Testa innan hur barnet reagerar om du inte syns och hörs.

– Låt barnvakten följa med. Ska ni gå ut och äta kanske barnvakten kan gå barnvagnspromenader under tiden.

– Trygghetssymboler. Det kan vara bra att ge barnet trygghet genom föremål som en napp eller snuttefilt.

– Magkänslan. Känner du att ditt barn eller du själv inte är redo. Avvakta. Du kommer ändå inte slappna av under din tid borta.

Mer läsning

Annons