Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa presenten – en gammal blå Amazon

Han är fjärde generationen Lindgren på gården i Åvestbo. I generna finns inte bara bondeliv utan även en rejäl dos av musikalitet.

Annons
En gammal Amazon är lycka för Mats Lindgren. Både bilen och Mats fyller i dag femtio år. -Den här ska vårdas ömt, säger Mats.

– Jag tycker att jag hamnade på rätt plats i livet, säger Mats. Efter militärtjänst i Linköping hade jag funderingar på att bryta upp från hemorten, men känslan för hembygden var för stark.

Mats farfars far, Gustav den äldre, var pråmskeppare på Strömsholms kanal. Pråmen hette Tomte-Matts och gjorde turer till Stockholm. Under skeppningarna på kanalen såg han grosshandlarvillor med stora glasverandor och bestämde sig för att en sådan skulle han ha på sitt hus i Åvestbo också. Sagt och gjort. Idag sätter den inglasade verandan en extra piff på huset.

– Det är en speciell känsla att bo i ett hus där mina förfäder levat och verkat sedan år 1892, säger Mats. Och jag ser det som min uppgift att förvalta det till nästa generation.

Musikaliteten har alltid funnits i släkten Lindgren. Farmor Ruth spelade orgel i Åvestbo Missionskyrka. Det gamla pianot som hennes far, Emanuel Trana, köpte i Sheffield år 1910 står kvar på övervåningen. Tangenterna har gulnat och stämningen har försvunnit. Pianot har varit nära att bli kaffeved många gånger, men Mats har räddat det.

– Jag gillar pianot, säger Mats, det har alltid funnits med i mitt liv.

Mats pappa, Per-Ola, var en skicklig pianist som spelade i olika band. Ibland samlade han musiker hemma i vardagsrummet och riviga boogie-woogie och häftiga jazzimprovisationer fyllde huset.

– Som tolvåring gillade jag deras musik, minns Mats. Men jag frågade pappa vilka andra grupper man skulle lyssna på. Svaret kom snabbt, Jimi Hendrix, Beatles och Rolling Stones.

– Jag fastnade för bland andra Beatles och bytte ut tvärflöjten mot en gitarr, berättar Mats. För några år sedan ställde min son Carl samma fråga till mig och givetvis blev svaret Beatles.

I början av 1990-talet bildade Mats musikgruppen Wirsbo Flying Comets, som lät tala om sig i olika sammanhang.

I dag gillar han att spela blues och rocklåtar, men även folkmusiken tilltalar honom.

– Merit Hemmingsson gör en fantastisk tolkning av Jan Johanssons mästerverk, Jazz på Svenska, säger han.

Utanför huset spatserar hönsen och ett växthus håller på att byggas. Intresset för ekologisk odling är stort. Potatislandet är en god början och frukostäggen är redan fixade.

– Jag har haft förmånen att få lära mig spannmålsodling av min far, då han drev jordbruksdelen fram till 1987 och jag är imponerad av den äldre generationens kunnande, säger Mats.

– När jag ser spår av förfäders slit känner jag stor ödmjukhet inför stenhögarna som en gång burits bort med handkraft.

Som utbildad bilmekaniker är motorfordon ett annat stort intresse för Mats. Han uppfyllde en gammal dröm och gav sig själv en present.

En blå Volvo Amazon av 1965 års modell, jämngammal med jubilaren.

Utbildad bilmekaniker

Namn: Mats Lindgren.

Aktuell: Fyller 50 år i dag, 6 november.

Bor: Åvestbo, utanför Fagersta.

Familj: Hustrun Sinikka och sonen Carl.

Studentexamen: Togs år 1983.

Utbildad: Till bilmekaniker.

Arbetsliv: Har arbetat på AST som produktionsledare och chef på laboratoriet. När verksamheten lades ner anställdes Mats på Atlas Copcos kvalitetsavdelning.

Födelsedagen: Firas med familjen på annan ort.

Mer läsning

Annons