Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beatles och rock ’n’ roll gör Tommy glad

Sextio år fyller i morgon Tommy Stahre. Med sin kontrabas är han en tillgång i Fagerstas musikliv. Han är musikalisk allätare, men rock´n roll ligger hans hjärta närmast.

Annons
Spelman. Musiken tar en stor plats i Tommys liv. Paul McCartney och Eric Clapton är musiker han sätter högst på musikpiedestalen. Annars är Tommy allätare på musik, folkmusiken tilltalar honom.Foto: Margaretha Eriksson

Det första instrument som sattes i Tommys hand var en tamburin. Då var han bara tre år och familjen underhölls dagligen med hans intensiva solon. Slutligen föll tamburinen i bitar och lugnet i huset återställdes. Men känslan för takt och rytm var väckt hos lillgrabben.

I dag är Tommy en efterfrågad basist där hans säkra basgångar är ett tryggt stöd för de övriga musikerna.

– Jag gillar att spela kontrabas, säger Tommy. Instrumentet ger stort utrymme för den egna fantasin. Vid transporter har jag väl många gånger önskat en liten flöjt, man stoppar ju inte basen i fickan precis.

Tommy är född i Fredrikstad i Norge, där hans pappa arbetade under några år. När han var sex år flyttade familjen till Ängelsberg, där farfar och farmor bodde.

– Farmor drev en pensionatsrörelse i huset Englaro, berättar Tommy.

– Jag gick några år i Bromsbo skola innan gymnasiestudier i Västerås.

När Tommy var åtta år tyckte föräldrarna att sonen skulle lära sig att spela piano och skaffade en pianolärare. Det blev etyder och klassisk musik i musikskolan under flera år, men pianot lockade inte till vidare utveckling.

– Min pappa, Harry Stahre, var basist och spelade med i många orkestrar. Jag var imponerad av den stora kontrabasen och fingrade på den i smyg, minns Tommy.

– Det var en stor lycka när pappa en dag kom hem med en elbas.

Hep Stars låg på topplistorna och Beatles blev Tommys idoler.

– Jag kunde lyssna på dem hur länge som helst och försökte snappa upp Paul McCartneys kluriga basgångar. Eric Clapton hör också till favoriterna.

Efter militärtjänsten fick Tommy engagemang i olika orkestrar, bland andra John Bee and Steelwheels. År 1984 behövde Fernströms orkester i Norberg en basist.

– Då blev det dansbandsspelningar fyra gånger i veckan. Och just då tyckte jag det var roligt. Jag är allätare inom musiken, men det är Rock´n roll som ligger mig närmast om hjärtat, berättar Tommy.

I dag har Tommy fullt upp med spelningar. Det är Västandraget, Lindgrens kapell, Brandgult och Spelmanslaget som nu är de fasta musikpunkterna, däremellan dyker det upp olika ”gigs”, som det heter musikspråket.

Hemma i villan delar instrumenten plats med en fin fotoutrustning. För det är ett annat intresse hos jubilaren.

– Jag började redan på 1970-talet med en liten Kodakkamera, berättar han.

– Jag hade ett mörkrum i källaren och kan den biten av fotojobbet. I dag är utrustningen digitaliserad och ger många fler möjligheter.

Matlagning är något som Tommy gärna sysslar med. Riktigt fina middagar kan det bli när han vill överraska sambon Helen.

– Min specialitet är såser, jag tycker det är spännande med smaksättningarna. Till oxfilén gör jag alltid egen bearnaisesås, säger Tommy.

Födelsedagen firar han med öppet hus på eftermiddagen i Åvestbogården.

Ung basist. Tommy (t.v.) tillsammans med John Bee, alias Bengt Johansson, och Kjell Nyström vid en spelning i Parkhallen i sent 1970-tal.Foto: Privat

Mer läsning

Annons