Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Bilderna ruvar på Fagerstas historia

Peter Nyblom älskar gamla bilder och historien som hör dem till. I sina fotoarkiv har han tusentals bilder. Här delar han med sig av några av dem.

Annons
Tidstypiskt. Bilden är tagen på 1960-talet. Kvinnan på bilden är klädd i en vit klänning och har en frisyr som är en perfekt reflektion av den tidens mode.

1960-talsbilden med den rödklädda mamman och hennes barn som går över Stationsvägen tycker Peter Nyblom extra mycket om. Han förklarar att den är unik på flera sätt.

– Det är så mycket som händer. Längst bort finns en kiosk, sen har vi damerna med hatt, kvinnan med barnen och killarna som kollar in bilen.

Han förklarar att det inte finns så många sådana här bilder.

– Den berättar rätt mycket om en vanlig dag i Fagersta på 1960-talet. Vi känner igen oss på en gång, men samtidigt är det mycket som har förändrats. Men hemslöjden finns kvar. Där bokhandeln låg tatuerar de i dag.

Han pekar på bilden och fortsätter.

– Där Bayrok ligger nu fanns det damstrumpor förut. Så ser vi Folksam, OK, Reso och Domus.

Peter visar fler bilder och berättar att han fått tag i bilderna bland annat genom sitt engagemang i Bruksmuseet sedan starten.

Han har, tillsammans med Margaretha Eriksson även givit ut flera böcker med bilder från Fagerstas historia bland annat Mitt i seklet, Fagersta framtidsstaden och Maggans kåserier. Innan dess, redan på 1980-talet gav han ut sin första bok och då fick han upp intresset för gamla bilder.

Peter är en inflyttad Fagerstabo och har haft mycket hjälp av sitt arkiv.

– Det jag har lärt mig om gamla Fagersta är via gamla bilder.

1960-talet. Detta är en vardagsbild från 1960-talets Fagersta. Den visar hur det såg ut på den tiden.
Korvgubbe. Många minns kanske korvgubben Sven Johansson. Han var 71 år gammal när den här bilden togs på 1950-talet. Han höll till i Västanfors i en kiosk han kunde flytta runt.
Busstation. I dag ligger Lidl där busstationen en gång fanns. Mitt i byggnaden fanns Pressbyrån. I bakgrunden kan vi se tankstationen Shell. Busstationen revs år 2002.
Västanfors skola. Bilden är tagen i början av 1960-talet. Eleverna har sommarlov och damerna på bilden skurar golven.
Mellanölen. Bilden är tagen under våryran 1965 eller 1966. Just då när bilden togs var mellanölen ny och lanserades hårt i hela landet. Här sitter tre tjejer framför en stor reklamposter.
Bruket. Bilden är tagen vid östra porten år 1962.

Mer läsning

Annons