Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjurfors är en by med anor från 1500-talet

Omgivet av vacker natur och precis vid gränsen mellan Norberg och Avesta hittar man en av Västmanlands nordligaste byar – Bjurfors.

Annons
Naturälskare. Margareta och Kent Lindström tycker om att ha närhet till naturen så de kan ta med hunden Valle ut.Foto: Veronique Slottberg

Kent och Margareta Lindström har bott i Bjurfors i sju år. De bodde tidigare i Avesta men de ville vara närmare naturen. De säger att det var tack vare hundarna som de flyttade.

– Vi ville bo på landet, säger Margareta.

Margareta och Kent är aktiva inom Svenska spaniel och retrieverklubben.

– Det är främst därför vi ville ha närheten till naturen, säger Kent. I de mindre byarna är det många som har intresse av det här med naturen.

Det är också just närheten till naturen som Kent och Margareta tycker bäst om med Bjurfors.

De berättar att Bruksleden börjar vid Avesta OK som ligger just norr om Bjurfors. Både Kent och Margareta tycker att folk borde ge sig ut i naturen oftare.

– Det påverkar en positivt att vara ute i naturen, säger Margareta.

Bjurfors är omgiven av sjöar och skogsmark. En kort promenad från parets hus kan nyfikna turister och historieintresserade hitta det gamla mässingsbruket som vittnar om Bjurfors industrihistoria.

–Det är ett fantastiskt ställe. Det är nästan sakralt, säger Margareta.

En liten bit in i skogen ligger det gamla mässingsbruket. Träplankor är utlagda så att man på enklaste möjliga sätt ska kunna ta sig runt. Bruket ligger i ruiner som har skapat ett vackert skogslandskap.

Bjurfors tillhör Norbergs kommun men ligger betydligt närmare Avesta än Norberg. Ska man ringa någon i Bjurfors så får man slå Avestas riktnummer.

Margareta och Kent älskar att bo i Bjurfors och ha nära till två större orter men de säger att det också finns nackdelar med att bo i utkanten av en kommun.

– Det mesta med att bo i Bjurfors är positivt. Det enda med lite frågetecken är hur Norberg som liten kommun ska kunna tackla alla problem, säger Kent

Ibland känner de sig bortglömda. Kent är ordförande i Bjurfors samfällighetsförening. Det är deras uppgift att se till så att vatten, avlopp och vägar sköts ordentligt.

– Vi håller det snyggt och ser till att det sandas och grusas, säger Kent.

– Ja, man är mån om byn, säger Margareta.

Hon berättar att det förr fanns många barn i byn och att sammanhållningen då var större tack vare barnen, men även i dag träffas grannarna och vårstädar ihop.

Bussförbindelsen till och från Bjurfors fungerar bra tycker både Margaretha och Kent. De berättar att det för ett tag sedan gick en järnväg förbi Bjurfors, Knejken, som förband byn med både Avesta och Norberg.

– Jag har faktiskt åkt det tåget när jag gick i småskolan. Då kunde man hoppa av tåget och gå bredvid, det gick inte så fort, säger Margareta.

Mässingsbruket. Detta är en del av ruinerna vid det gamla mässingsbruket.
Bjurfors. Det tar ungefär 15 minuter att köra till Bjurfors från Norberg.
Runt ruinerna från mässingsbruket finns träplankor utplacerade för ökad åtkomst.
Ruinerna efter mässingsbruket är tydliga här. Man kan se en gammal vägg.$RETURN$$RETURN$

Mer läsning

Annons