Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli blöjfri i sommar

Under sommaren vill många låta barnen bli blöjfria. Familjeliv ger dig några råd och tips för att göra processen så lätt och smidig som möjligt.

Annons
Foto:Thinkstock

En del barn markerar själva tydligt när de är redo att släppa blöjan för att börja använda toalett eller potta. Men många barn kan behöva en liten knuff i rätt riktning innan tanken på en blöjfri tillvaro känns lockande och trygg. Bland Familjelivs medlemmar diskuteras gärna frågorna hur gamla barnen bör vara och när på året man bör starta.

-Min tjej är 1,5 år och vi har egentligen inte tänkt så mycket på det där med potträning. Vi tänkte ta det nästa sommar när hon har fyllt två år. Vi har en potta redan nu men hon verkar inte förstå vad den ska användas till, skriver en mamma i forumet.

Ytterligare en annan förälder på Familjeliv har tagit fasta på att det ska vara roligt med potträning och utnyttjade en sommar åt att låta sonen springa med avklädd underkropp i trädgården för att lätt hjälpa till att ”vattna blommorna” i rabatten.

- Våra rabatter har aldrig varit så fina som den sommaren, berättar mamman.

Just sommaren barnets andra år rekommenderas ofta som lämplig startpunkt för blöjavvänjningen . När barnen kan gå med rumpan bar är det lättare för dem att lära sig skillnaden mellan att känna sig våt och torr. Vid barnets tredje sommar har vanan att använda blöja ofta blivit mer etablerad vilket kan göra att processen tar något längre tid.

Carmen Wolters, BVC-sköterska på Lillugglans BVC instämmer i valet av årstid.

–Det är mindre kläder som bli utsatta för olyckorna, vilket är smidigt för dig som förälder. Annars går det inte att säga att någon ålder är bättre eller sämre. Alla barn är olika och redo vid olika tidpunkter, poängterar Carmen Wolters.

Några tecken på att barnet är redo kan vara att det är torrt två timmar i följd och själv börjar visa intresse för potta eller toalett. För att hjälpa dem på traven kan övriga i familjen, föräldrar och äldre syskon fungera som förebilder genom att utnyttja barnets lust att härma.

Pottränar man på sommaren är det också viktigt att väljer en någorlunda lugn och normal period så att barnet kan få koncentrera sig på att lära sig känna igen signalerna för toalettbehov. Under den varma årstiden är det också naturligt att låta barnet dricka mycket och på så sätt lära barnet vad man ska göra när blåsan är full. Viktigt att komma ihåg är att det är oftast helt naturligt om det kommer bakslag i form av våta och smutsiga kläder och att då inte skuldbelägga barnet utan bara fortsätta den blöjfria tillvaron.

Medlemmarnas bästa tips för blöjavvänjning

• Ha en potta på varje toalett (är man bortrest tar man med en) så det alltid finns tillgängligt.

• Bestäm i god tid i förväg tillsammans med barnet när ni ska börja öva utan blöja.

• Låt barnet provsitta utan blöja på potta eller toa, har man tur kommer det något.

• Visa barnet – många barn tycker det är kul när mamma eller pappa kissar.

• Om ditt barn har ett mönster eller på olika vis visar att det är dags att kissa eller bajsa, pröva – om barnet vill – med pottan när du ser sådana signaler.

Annons