Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandbos historia har fyllt många av Tykos timmar

Tyko Tynnstedt har stort historieintresse, framför allt för sin bostadsort Brandbo. I många år har han samlat material om byns historia.

Annons
Stort Intresse. I flera år har Tyko Tynnstedt samlat material om Brandbos historia. Det har varit intressant och han har lagt ner många timmar.  Foto: Veronica Bäcklin

Historieintresset har funnits hos Tyko Tynnstedt sedan barnsben.

– Jag har alltid haft det, jag vill ta reda på hur allting fungerar. Får jag inte ordning på något så håller jag på tills jag klarar det, säger Tyko när vi träffas hemma i villan i Brandbo.

Han har plockat fram det material han samlat på sig genom åren. Det rymmer gamla skrivelser, häften information, protokoll och kartor. Mest material har Tyko från 1200-1700-talet. Han har bland annat fått fram det genom hembygdsgården, Åkerbergs arkiv i Fagersta och Ortnamnsarkivet i Uppsala.

– Jag fick även veta mycket muntligen genom alla de gamla gubbarna som bodde här, säger Tyko och ler.

– Det svåraste har annars varit just det, att veta vart man ska vända sig för att hitta information.

Själv kommer Tyko från Övertorneå. Historieintresset började redan som liten och för familjens historia. Han tar ett exempel:

– Mamma var avlusare vid finska gränsen under andra världskriget, det var intressant att höra om.

Till Fagersta flyttade Tyko som 17-åring när han fick jobb. Han trivdes med lugnet och blev kvar. Framför allt har han arbetat som resemontör. Tyko och hans fru Maj-Britt började bygga sitt hus i Brandbo 1981 och flyttade in 1982. I Brandbo har de rotat sig och trivs bra. Och intresset för hemortens historia är stort.

Tyko berättar om att sägen säger att Brandbo fått sitt namn efter en tidigare by, Medalby eller Mälby, som förstördes i en brand. Han har även fascinerats av Brandbo kapell som antagligen uppfördes på 1300-talet och användes åtminstone in på 1600-talet.

– Det ska finnas en kalk från Brandbo kapell i Västanfors kyrka. Den önskar jag hade en mer synlig plats, att allmänheten visste om den.

De senaste åren har Tyko inte orkat arbeta med materialet på grund av sjukdom. Tyko hoppas i stället att någon skulle vilja ta över hans material och fortsätta hans efterforskningar, och att det till slut ska kunna resultera i någon slags sammanställning.

– Jag vill att det ska komma fram att Fagersta är inte bara det som finns i dag. Meningen var att det skulle bli en bok eller en sammanställning från början, men jag orkar inte det.

Hur skulle det kännas att ge bort ditt arbete?

– Det skulle kännas bra. Det är bättre att någon annan får nytta av det och kan sammanställa det. Jag har mycket samlat på datorn redan.

– Jag skulle vilja gräva djupare, få reda på mer. Framför allt om branden och hur kyrkan kunde uppstå här i ödemarken.

Material. Kartor, skrivelser och protokoll är exempel på det som finns i Tykos samlade material.
Annons