Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden i simhallen blev värre än man först trodde

Sista arbetsdagen före semestern gick larmet - simhallen brinner.

Annons
Svårsläckt. Branden spred sig mellan ytter- och innertaken och gjorde släckningsarbetet besvärligt.

Räddningstjänst från Fagersta och Norberg kämpade mot branden som slukade värden för cirka 40 miljoner kronor i dagens penningvärde. Men det hade kunnat gå mycket värre.

Det var en varm fredagsmorgon i början av juli 1986. Arbetet med att reparera taket på den låga byggnaden intill simhallen var nästan klart när elden från gasolen antände tjäran på taket. Till en början såg det inte så allvarligt ut och brandmännen från Fagersta släckte den synliga delen av eldsvådan.

Men plötsligt blossade elden upp igen och det visade sig att den spridit sig mellan ytter- och innertaket och var väldigt svårbekämpad.

Förstärkning tillkallades från Norberg, men branden spred sig allt snabbare och snart stod även taket till simhallen i lågor.

Börje Karlsson var anställd som vaktmästare i Fagerstahallen då simhallen brann.

– Jag hade cyklat till Ängelsberg och var på väg hem när jag fick se ett stort rökmoln som steg mot skyn. När jag kom fram såg jag att det var min arbetsplats som brann. Det var fruktansvärt, säger Börje.

Brandmännen kämpade febrilt för att hindra elden från att sprida sig in till salarna där träningen för brottning, bordtennis, aerobics, samt judo och karate är belägna. Även matsalen och bowlinghallen var hotad. Enorma mängder vatten från utomusbassängerna användes mot elden och en del av vattnet hamnade på golven i träningslokalerna. Golvet i stora sporthallen var fyllt med vatten, liksom i matsalen och skyttelokalen i källarplanet.

– Plötsligt rasade taket på simhallen in. Det var väldigt jobbigt att se. Innertaket till matsalen blev förstört av vatten så eleverna fick äta i Parkhallen när skolorna började igen efter sommarlovet, säger Börje Karlsson.

Efter flera timmars kamp lyckades brandmännen begränsa elden så att stora sporthallen och övriga träningslokaler klarade sig undan lågorna. Redan på fredagskvällen började två tankbilar med slamsugar ta bort vatten från golven.

Stora delar av byggnaden var rökskadad och en saneringsfirma fick i uppdrag att skura rent allt från golv till tak från sot.

Det dröjde ett år innan simhallen kunde öppnas igen. Fagersta kommun hade ett halvår tidigare försäkrat sim- och sporthallen till dess fulla värde. Kommunen passade på att byta ut bassänginredningen från klinkers till rostfritt och även en del annat förbättrades vid återuppbyggnaden.

Stor insats. 40 brandmän jobbade med att få bukt på lågorna.

Mer läsning

Annons