Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden svetsade samman Hemvärnet

När Västmanlandsbataljonen övar är det ett tightare gäng som tränar skytte, kommunikation, sjukvård och bevakning. Många här kämpade mot skogsbranden.

Annons
Stoppar pansarvagn. Traditionell skytteövning med pansarskott.

Är luftvägarna fria? Är pulsen normal? Är den skadade vid medvetande? På golvet ligger Lennart Forsström från Västerås. Blodet strömmar ur en skottskada i armen. Norbergaren Mikael Bjälevik undersöker honom enligt TOS - taktisk omvårdnad av krigsskadade. Han har det primära sjukvårdsansvaret för sin grupp om sex personer. Det är en stor uppgift. En korrekt utförd kamrathjälp direkt efter en skada innan sjukvårdare hinner fram kan vara livsavgörande. Mikael Bjälevik som till vardags jobbar som CNC-operatör var med under skogsbranden.

– Jag hjälpte till med eftersläckning och rullade slang i Salbohedområdet. Det var skitigt och rökigt och svårt att se hur det egentligen såg ut på platsen, säger han.

Mikael Bjälevik gjorde lumpen som kock i flottan 1996. Efter det hade han tills för några år sedan inget med det militära att göra. När han nåddes av en värvning riktat till personer som gjort militärtjänst nappade han och drog med sig två kompisar som också gjort lumpen.

– För mig är det ett intresse att kunna hjälpa till i samhället med vissa saker. Det är det som är mest intressant, att kunna bidra med något, säger Mikael Bjälevik som gillar kamratskapen i hemvärnet.

En stor del av övningen sker på Veckholms skjutfält. Förutom skytte med AK4 på olika distanser och pansarskott övas skyddsvakttjänst med hjälp av modern teknik i simulatorn Hallvar. Framför en kamera spelas scenarion upp som kräver olika beslut. I ett scenario vägrar en aggressiv figurant att lämna ifrån sig vapnet. När hotbilden blir för stor skjuter en soldat skarpt mot en filmduk i ett mörklagt tält. Figuranten faller till marken.

Hemvärnet har professionaliserats de senaste åren.

–Vi har bättre utrustning, bättre fordon, och övar mer. Sedan 2010 övar Hemvärnet 8 dygn per år i stället för som tidigare 20 timmar per år, säger överstelöjtnant Bengt Tiberg, chef för Upplands- och Västmanlandsgruppen.

När räddningstjänsten begärde stöd av Hemvärnet under skogsbranden var det lätt att få folk att ställa upp.

I uppdraget ingick främst släckning, att dra ut och rulla ihop cirka tio mil brandslang och få ut mat och vatten. Totalt bidrog Hemvärnet med drygt 11 000 arbetstimmar.

– Samhällets förmåga att samtverka sattes på prov och även vår. Insatsen har förstärkt Västmanlandsbataljonens förbandsanda. Det är inget man kan mäta men det märks att det är något gemensamt att förhålla sig till och prata om och en känsla av att man har gjort något bra tillsammans, säger Bengt Tiberg.

Skytte med AK4 ingår i den årliga storövningen.

Bataljonen i Västmanland

Västmanlands hemvärn består av 408 personer. Behovet är 507.

Medelåldern är 41,3 år och 12 procent är kvinnor. Det är två procent över målet 10 procent för riket. De flesta kvinnor finns på sjukvårds- och stabstjänster.

Den övre åldersgränsen är 70 år, 65 för chefer.

Många gör GMU - grundläggande militär utbildning - i tre månader med sikte på hemvärnskontrakt. Utbildningen ska förlängas till mellan nio och tolv månader.

Källa: Bengt Tiberg

Annons