Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilias dröm är att jobba med djur

20-årsdagen närmar sig för Cecilia Gullstrand och lite konstigt känns det att lämna tonåren. Något hon absolut inte lämnar är dock djurintresset som följt med hela livet.

Annons
Leker. Katten Nisse är inte svårflörtad och leker gärna en stund med matte Cecilia i hennes rum, speciellt när det finns godis.

Vi ses på biblioteket i Fagersta. Det är inte så ofta hon är där, men varje gång hon är det tittar hon på akvariet.

– Jag älskar fiskar, jag tycker de är fina och söta. Det är det kanske inte så många som gör, säger hon och pekar ut några skalarer och en mal.

Sitt eget akvarium har hon inte kvar, det tog för mycket tid, men hon har marsvin och en katt. Djur är livet för Cecilia, både fritid och utbildning. Varje dag pendlar hon till skolan i Sala, där hon läser djurvård på Ösby naturbruksgymnasium.

– Första bussen går klockan sex. Men det är det värt, det är det här jag vill göra.

Den stora drömmen är att få jobba med röda pandor. Cecilia tar upp telefonen och visar några bilder. Sköldpaddor vore också roligt att jobba med. Egentligen allt som har med djur att göra, förutom specifikt i djuraffär.

– Då får man inte hålla på så mycket med djuren, mest städa akvarium, tycker hon.

Sista terminen på gymnasiet är påbörjad, och det är med blandade känslor som Cecilia går mot studenten.

– Visst ska det bli skönt att slippa gå upp klockan fem. Men jag har gått i skola hela livet så det känns konstigt. Jag är orolig för arbetslöshet, säger Cecilia.

Hon har också blandade känslor inför att fylla 20 år.

– Det känns lite tråkigt att inte vara tonåring längre men det är också roligt att fylla 20. Det känns som en milstolpe. Man blir mer vuxen. Jag tycker egentligen att allt det som man får göra när man fyller 18, som att köra bil, rösta och gå på krogen, ska man få göra först vid 20.

20-årsdagen ska hon fira först med släkten, och en vecka senare med närmaste familjen, eftersom själva födelsedagen är en skoldag.

– Jag vet bara att vi ska åka någonstans och att jag ska ha ögonbindel på mig.

Vi går hem till lägenheten och katten Nisse. Med lite godis är det inte svårt att få Nisse att stå på bakbenen och han ser nöjd ut när han blir klappad. Djuren betyder mycket för Cecilia och har hjälpt henne genom svåra tider. Intresset blev också idén till hennes UF-företag, Djurhjälp Fagersta, som hon driver under sista året på gymnasiet. Där tar hon hand om djur när ägarna inte har tid, till exempel genom att gå ut med hundar, mata eller göra rent burar.

– Det har varit en del intresse, men än har det inte blivit något. Många behöver till exempel hjälp när jag går i skolan och inte kan.

Hennes idé är en av tre nominerade till årets UF-affärsidé på näringslivsgalan Silverglans i Sala. Röstningen är klar, men hur det går avslöjas först i februari.

Hur fick du idén?

– Jag tänkte på vad jag saknar i djurbranschen. Det är skönare att någon kommer hem och tar hand om djuren, i stället för att djuren ska behöva flytta till ett dagis till exempel.

Hej. När Cecilia Gullstrand går förbi biblioteket i Fagersta, kan hon aldrig låta bli att titta en stund på fiskarna.
Puss. Marsvinet Fritz får en puss av Cecilia. Djur är ett stort intresse och drömmen är att få jobba med djur på något sätt.
Gos. En stunds gos går bra innan Fritz vill tillbaka till buren.
Annons