Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorer är vardagsmat för 90-årige Sulo

Sulo Niemi firar 90 år i dag. Intresset för astronomi och teknik har följt honom i många år. Redan 1959 gick han sin första datakurs.

Annons
90-åringen. Sulo Niemi.

Fagersta. För 25 år sedan gick Sulo Niemi i pension från Seco Tools. Fast slutjobbat var det inte. I stället arbetade han extra som konsult och dataintresset håller i sig än. I dag fyller han 90 år.

1922 föddes Sulo Niemi i Jakobstad i Finland och barndomen och skolgången upplevde han i Uleåborg. Som 19-åring tog han studenten från Uleåborgs pojklyceum. En skola som Sulo är mycket stolt över och berättar att det är samma skola som många berömda finländare har gått, bland annat nobelpristagaren Ahtisaari.

Tre veckor efter Sulos student startade kriget mellan Sovjetunionen och Finland.

– Så studentens lyckliga dagar blev korta, berättar Sulo.

Hans planer på att studera vidare utbyttes mot att försvara sitt land.

Sulo kom att delta i patrullstrider nära polcirkeln, i närheten av Vita havet och var med och sprängde delar av Murmanbanan i februari 1942.

I sju månader varade fronttjänsten och efter det kommenderades Sulo till officerskolan i Niinisalo. Han kom ut därifrån med fänriks rang men insjuknade samtidigt. I stället för att fortsätta vid fronten skickades han till Sverige som krigskonvalescent.

På så vis kom han i kontakt med det svenska samhället och fick snabbt många nya vänner. Sulo fungerade som transportofficer och ekonomiansvarig på ett krigslasarett nära Tammerfors.

När kriget äntligen var över blev det bråttom med studierna för Sulos del.

– Det blev fördröjt i tre år på grund av kriget. Så många av oss var äldre studenter, säger Sulo.

Han sökte sig till Finlands tekniska högskola i Helsingfors och avdelningen för maskinteknik. Under sommarpraktiken var han delvis på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm. Samtidigt som detta studerande han vissa av utbildningens ämnen just på KTH och senare även sitt examensarbete.

Under studietiden fann han sin blivande fru Ann-Marie och de gifte sig 1947 och håller ihop än i dag.

I höst firar de alltså krondiamantbröllop.

Hur får man ett äktenskap att hålla i 65 år?

– Vi har rest mycket tillsammans och växt ihop genom åren. Sedan är det nog viktigt att ha gemensamma intressen. Och är man oense om något eller förbannad så gäller det att först räkna till tio, men det händer att jag även i bland får räkna till trettio, skrattar Sulo.

Läs mer i onsdagens (16/5) papperstidning.

Annons