Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den engelska popvågen sköljde in över Sverige

Under storhetstiden kom runt två tusen personer till folkparken i Fagersta varje sommarhelg. I dag ligger den öde och den en gång så pampiga sommarteatern förfaller.

Annons
Ingen vacker syn. Den forna så ståtliga sommarteaterns publikområde är i dåligt skick.

För drygt 100 år sedan engagerade sig bruksarbetarna för att få en lokal att hålla till i på fritiden. 1907 invigdes det första folkets hus i en gammal verkstadslokal i Västanfors.

Huset såldes några år senare till Frälsningsarmen då folkets husföreningen fått ta över en halvfärdig byggnad i Fagersta, som gjordes klar i huvudsak med ideella krafter.

1931 brann anläggningen ned och styrelsen beslutade om en storsatsning på ett nytt folkets hus.

1939 byggdes den stora sommarteatern. Den var då en av landets modernaste och finaste scenanläggningar, med 800 sittplatser och 1500 ståplatser.

Efter krigsslutet blev det ett stort uppsving för folkparken som var den självklara samlingspunkten inte bara för stadens nöjeslystna.

Många kom från orterna runt omkring för att roa sig.

Fagersta hade blivit stad och det arrangerades shower, revyer, danser på två banor, tivolin och mycket annat i parken.

I mitten av 60-talet sköljde den engelska popvågen in över Sverige och Fagerstaparkens föreståndare Gösta Andersson engagerade inte bara de största svenska artisterna som Hep Stars, Tages, Mascots, Ola The Janglers, Hounds, Shanes, med flera. Även utländska toppnamn som The Kinks, The Hollies och Osmond Brothers kom till Fagersta.

Folkets parks sommarteater var ofta fullsatt och även utanför parkområdet stod folk och lyssnade.

Vid övergången till 70-talet skedde något märkligt i svensk musikliv.

Popbanden blev avsevärt färre och dansbanden tog över. Istället för energirik pop- och rockmusik levererades smöriga svensktoppslåtar från folkparksestraderna. Och det lockade danssugna som nu fick chansen att svänga runt i turer de lärt sig på buggkursen.

Ännu på 80-talet satsade parken på några publikmagneter som Gyllene Tider och Dag Vag, och under några år på 90-talet arrangerade Tid är Musik Bergslagsrocken i parken.

Men folkparkens tid var förbi när det var dags för skifte till nytt sekel. Pardans och en kopp kaffe med mazarin i pausen räckte inte längre för att locka den unga generationen.

Och de största artisterna hade blivit så dyra att bara de stora nöjesställena hade råd att engagera dem. Krogarna lockade med disco, mat och drinkservering. Folkets park i Fagersta hade ingen chans i den konkurrensen utan fick slå igen.

Parkhallen är privatägd och det stora publikområdet vid sommarteatern gapar tomt.

Sommarteatern. En gång vad den en av landets finaste.
Det var fullsatt när Hep Stars framträdde för nästan 50 år sedan. Tonårsflickorna skrek av förtjusning.
Annons