Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den stora rösten hjälper andra att hitta målföret

I dag hjälper Anna Maria Johansson Mikkonen andra att hitta sin röst och talförmåga. En tid var hon på god väg att bli operasångare.I dag fyller hon 50 år.

Annons
Anna Maria Johansson Mikkonen studerade opera på Sibelius-Akatemi i Helsingfors och har också arrangerat Opera vid Barken och Opera vid Kärrgruveparken.

Anna Maria Johansson Mikkonen föddes i Söderbärke och under sena tonåren växte hon upp i Gävle där hon fann snabbt att hon tyckte om sjunga.

Men det var inte bara inom sången Anna Maria visade på talang. Hon hade lätt för skolan och fick femmor i nästan alla ämnen. Hemma var åsikten att hon skulle bli ingenjör.

Det såg ut som att hon skulle komma in på den banan. Hon fick – och detta roar hennes make än i dag – fast anställning som elektriker på bruket.

– Visst kan jag dra lite el men jag har ingen fallenhet för det. Jag fick bra betyg för att jag har fotografiskt minne. Jag kunde göra uppräkningar men jag kunde inte tillämpa kunskapen, säger Anna Maria.

En olycka ledde till att företagshälsovården uppmanade henne att byta jobb.

Det var dags att ge sången en chans.

– Tills dess hade jag bara sjungit på min fritid. Det var så främmande för mig att musiker skulle vara något annat än en hobby. Man skulle ha ett riktigt jobb, det var den typen av familj jag kom från.

Hon började studera på Bollnäs folkhögskola och blev där uppmanad att söka till operan. Till sist kom hon in på Sibelius-Akatemi i Helsingfors i slutet av 90-talet. Där kunde hon få den utbildning och träning hennes stora röst krävde.

2002 flyttade hon tillbaka till Sverige och Fagersta när hon blev gravid. Året efter födde hon sin dotter. Trots försök fick Anna Maria inte fart på sångkarriären.

– Jag hade inget nätverk här och sen hade jag otur. Jag gjorde två kejsarsnitt och fick sex missfall. Man måste vara på topp för att sjunga.

Ingreppen påverkade musklerna och gjorde att hon inte hade kontrollen som krävdes för att sjunga professionellt. Hennes son föddes 2008 med ett hjärtfel och Anna Maria kom fram till att det inte längre gick.

– Det var en identitetskris utan dess like. Jag visste inte vad jag var om jag inte var operasångare. För när man pluggar till operasångare fostras man in i en värld där man inte ska gå ut utan smink för att man alltid är en reklampelare för sig själv, säger Anna Maria.

Hon sammanställde sina färdigheter och kom fram till att hon kan hjälpa andra att tala inför publik.

– Jag har försökt marknadsföra mig som talcoach. Jag är inte intresserad av att vara sånglärare, det finns för lite jobb utan jag arbetar mot näringslivet. Jag jobbar med kroppen och lär folk att använda kroppen på scen. Du har andningsbiten, du har talbiten och så har du den framträdande biten. Jag lär folk tala ur ett artistperspektiv, säger Anna Maria.

Anna Maria Johansson Mikkonen

Familj: Son, dotter och make.

Gör: Andnings- och tallärare i Voxart AB samt vikarierande musiklärare på särskolan i Fagersta.

Intressen: Trädgård, slalom och att slappa i solen.

Hur firas födelsedagen: ”Jag kommer att bli överraskad, min sjuårige son läcker kopiöst”.

Sjunger helst: Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi och gillar Richard Strauss.

Annons