Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns alltid en historia bakom gamla möbler

Per var bara tonåring när han lärde sig till tapetserare. Men det blev tjugofem år som bruksarbetare innan han bestämde sig för att ägna sig åt möbler på heltid.

Annons
Tapetserare. Per Friis älskar sitt yrke. När man klär om en gammal stol i ett vackert tyg och resultatet blir bra, då känner jag glädje i yrket. Foto: Margaretha Eriksson

Fagersta. – Det var nog min morfar som inspirerade mig, säger Per. Han var en duktig snickare och jag tyckte det var intressant att se honom arbeta.

På 1950-talet fanns firman HS-möbler på Dalavägen i Fagersta. De sålde nya möbler men klädde även om gamla och det var där Per lärde sig grunderna till hantverket.

De möbler som tillverkades på 1940-talet var gediget gjorda och lönade sig att fräschas upp med nytt tyg.

– Dagens unga väljer i flesta fall IKEA möbler till sin första bostad, säger Per. Men de som ärvt en gammal fåtölj eller soffa vill gärna få den omklädd. Att blanda nytt och gammalt är något som heminredningsmagasinen gärna visar upp.

Det blev en lång tid på tråddrageriet innan Per kände sig mogen att bli egen företagare.

– Jag klädde om möbler på fritiden men till slut tog jag steget fullt ut och slutade på bruket.

Per känner en viss andakt när han river av tyget på en gammal möbel. Ett stycke möbelhistoria kommer idagen.

– Jag tycker det är spännande, säger Per. Men det dammar något förskräckligt. Man ser åldern på konstruktionen och spikarna. Tillvägagångssättet att klä om en möbel var ungefär detsamma som i dag, det är bara verktygen som blivit modernare. Då hade man smånubb i munnen medan man spikade med hammaren.

I ett album har Per foton av alla möbler han klätt om och det har hunnit bli en hel del genom åren. Gamla slitna rokokostolar, divaner och till och med en släde där ryggdynan var stoppad med mossa har fått ett nytt möbelliv.

Per har bott i Fagersta sedan 1950-talet och minns småstaden där Folkets hus och biograferna stod för nöjeslivet. Fagersta bruk var den stora arbetsplatsen och arbetslös behövde ingen vara.

– Jag bodde med mamma, pappa och två syskon i Kolarbyn och det var en egen stadsdel med många affärer, berättar Per. Vi badade i Kolarbysjön och ville vi hitta på något mer spännande så dök vi i slussarna. Att det skulle vara farligt ägnade vi inte en tanke.

Att fylla 70 är inget att hänga upp sig på, tycker Per. Det är i alla fall inget att göra åt. Får jag vara frisk är det bara trevligt.

Per fortsätter att jobba med möbler och markiser i sin egen takt. Verkstad har han i det egna huset på Bryggarvägen.

På sommaren är det golf som gäller.

– Jag tycker det är en trevlig sport, säger Per. Förutom spelet så träffar man många trevliga människor.

Att sitta på förstukvisten och läsa en bra bok hör till guldkornen i Pers sommarliv. Det blir historiska skildringar gärna av Jan Guillou och Per-Anders Fogelström.

– Jag är också mycket intresserad av händelserna i andra världskriget. Min mamma var född i Trondheim och jag har hört henne berätta om den tiden.

Födelsedagen den 10 juli kommer Per att fira tillsammans med familjen en vecka senare.

Mer läsning

Annons