Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om ost blev sann för Birgit

I år har det gått tio år sedan Birgit Werner började ysta för första gången. Wernergårdens mejeri firar jubileet med flera olika aktiviteter.

Annons
Jobbar ihop. Birgit och Bengt Werner driver Wernergårdens mejeri tillsammans. I juli kommer de fira 10-årsjubileet med olika aktiviteter.

– En vacker morgon vaknade jag och sa till Bengt att jag ville ha ett mejeri, och så byggde han ett mejeri, säger Birgit med ett skratt och förklarar att det är den korta historien bakom mejeriet.

Efter att ha lyssnat på ett radioprogram om ost bestämde sig Birgit för att börja ysta. Det var i januari år 2005. Hon ystade hela våren.

– Jag talade inte om det för någon. Tänk om det inte blev någon ost!

I maj sa dock hennes man Bengt att det var dags att smaka, och det visade sig att osten var god.

Birgit berättar att hon alltid har jobbat utanför hemmet men att hon kände att det var dags att göra något nytt.

– Man måste prova innan man blir för gammal. Det är inte alla som törs ta steget, men det gjorde jag och jag har aldrig ångrat mig. Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger hon.

När Birgit började sälja osten tog hon det lugnt och hade inga ambitioner på att hålla på länge, men osttillverkningen gick allt bättre och hon blev mer säker i sin roll.

– Jag har byggt upp detta långsamt, säger hon.

När hon först började sälja osten packade hon bilen full med ost och smakprover och började knacka dörr, och hon besökte sina gamla arbetsplatser.

– Och så gick ryktet.

Folk började dyka upp på mejeriet allt mer ofta. En av dem som kom på besök var en pressfotograf.

– Hon fotade mig när jag ystade.

Bilden hamnade i Dagens Nyheter.

– Då kom det folk. Det var kö ända från landsvägen ner till mejeriet. Jag hade inga problem att sälja osten den sommaren, säger Birgit leende.

Birgit sköter osttillverkningen men maken Bengt hjälper också till.

– Jag har byggt alltihopa, säger han och syftar på mejeriet.

Bengt är inte med och gör ost, men däremot tillverkar han då och då smör.

Både Bengt och Birgit har varit på kurser när det gäller ystning. De fattar tycke för olika saker. Birgit fokuserar på osten medan Bengt intresserar sig mer för det tekniska.

Sedan starten har det rull-at på och nu ska mejeriet fira sitt 10-årsjubileum. Detta gör de bland annat genom att hålla ostprovningar, rackletteafton och ostkryddning.

– Folk får komma och krydda sin egen färskost, säger Birgit.

De ska även ha en fotoutställning som visar hur mejeriet har utvecklats från dag ett till hur det ser ut nu.

Mer läsning

Annons