Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En schizofren känsla att fylla 30”

Utställningen ”En bruksbögs bekännelser” uttrycker något som andra kan känna igen sig i. Men det är också en känga mot samhället, berättar upphovsmannen och Fagerstabon Shaun Walls som blir 30 år på fredag.

Annons
Shaun Walls utställning på biblioteket i Fagersta pågår månaden ut. Flera av bilderna har han skapat under olika sessioner av bildterapi.

”En bruksbögs bekännelser” som ställts ut på biblioteket den senaste månaden, är Shaun Walls berättelse om att växa upp som homosexuell i en mindre stad som Fagersta.

– Det är ett svar på att jag blivit tystad i hela mitt liv, och inte blivit bemött för den jag är, säger han.

Att göra porträtten har varit mer än bara ett tidsfördriv, berättar han.

– Skapandet och uttrycket har varit ett sätt att överleva. Att måla och skriva har varit mitt sätt att känna.

Med hjälp av bildterapi har Shaun kunnat bearbeta och uttrycka sitt inre.

– Det har förstärkt mina känslor. Helt plötsligt har smärtan kunnat komma ut. Och en del av bilderna på utställningen har jag gjort under min bildterapi, säger han och fortsätter:

– Terapin gav mig ett behov, och visade att det går, att uttrycka sorgen, ilskan och frustrationen jag haft.

Att fylla 30 år är i sig inget märkvärdigt, tycker Shaun, som ändå känner glädje.

– Det är så mycket som blivit bättre. Jag mådde så mycket sämre förut. Nu är jag lugnare i mig själv. Jag är starkare i vad jag känner och i mitt uttryck. Men det är också en schizofren känsla att fylla 30. Jag känner att jag inte riktigt passar in i samhället, med alla dess normer, säger han.

Att komma ut som homosexuell har varit förlösande för honom.

– I flera år tänkte jag att jag hellre skulle dö än att komma ut. Det skulle vara helt omöjligt, säger Shaun.

– Så fram till att jag var 18 eller 19 år fick jag förtrycka den jag är. Jag har fått fejka hela mitt liv fram tills dess.

Just att han vuxit upp i en småstad har haft stor betydelse, tror Shaun.

– Jag har mött en stor rädsla och okunskap här. I större städer tror jag att det finns en större förståelse, för att mångfalden är större. Man har större vana att vara i kontakt med människor som avviker från normen.

Tavlorna på biblioteket kan sätta fingret på något som andra också varit med om, tror Shaun.

– Jag tror att många bär på detta, men inte har uttryck för det. Med utställningen vill jag visa vad samhället utsatt mig och andra homosexuella för. Det är ett sätt att hytta med näven mot samhället, säger han.

– Jag har blivit diskriminerad på många plan, i arbetet, av vården och i skolan. För något år sedan, när jag skulle testa mig för hiv på vårdcentralen, blev jag tillsagd att det finns ställen för ”sådana som jag” i Stockholm.

”En bruksbögs bekännelser”, som syftar till att öka förståelsen, har i sig visat att sådana utställningar verkligen behövs, menar Shaun.

– Innan premiären var det ett visst motstånd mot att den skulle få heta så. Då blev det tydligt att utställningen behövs ännu mer, säger han.

Svanar. Symboliserar en av Shauns tidigare relationer.
Bilden till vänster illustrerar den inre resan, berättar Shaun Walls.

Mer läsning

Annons