Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkelt att baka traditionell kaka

Västanforskakan har lokal anknytning och brukar snabbt gå åt när Britt-Marie Ljunggren bakar den. Hon och Ann-Britt Forsberg har gett Fagersta-Posten en lektion i hur man gör den populära kakan.

Annons
Enkel. Britt-Marie Ljunggren och Ann-Britt Forsberg känner varandra från Sveasalongen och brukar båda baka Västanforskaka då och då. Den är enkel och går snabbt att göra, intygar de.

Fagersta. Vi träffas hemma hos Britt-Marie utanför Fagersta, där hon förberett ägg, margarin, socker, hett vatten, kakao, vetmjöl och bakpulver som ska vara i kakan. Västanforskaka är en mjuk kaka som är delad på mitten med smörkräm mellan lagren. Det finns olika varianter på recept men det som Ann-Britt Forsberg och Britt-Marie Ljunggren använder kommer från ett kafé Gläntan som funnits i Västanfors, nära stationen.

– Det som är roligt är att receptet kommer från kafé Gläntan. Jag fick det av Ann-Britts mamma Anna-Lisa, som fått det av ”Gläntemor” på kaféet, säger Britt-Marie och mäter vant upp socker i en kopp. För måtten, de är angivna i kaffekoppar.

I boken ”Västanfors: affärer och verksamheter- en minnesvandring” som skrevs 1997 av Bengt Skoglund, Ann-Britts morbror, står det att fru Anna Pettersson öppnade kafé Gläntan. Därefter kom fru Eriksson och sedan Hilma Johansson, som sedan tog över Idas kondis i några år. Därefter ska Astrid Nilsson ha drivit Gläntan, berättar läsaren Margareta Danielsson. Ann-Britt tror att det var Hilda som kallades ”Gläntemor”.

– Min dotter fick receptet av ”Gläntemors” dotter Gulli. Hon drev en frisersalong där min dotter praktiserade. Då började mamma baka efter det receptet, säger Ann-Britt och fortsätter:

– Jag vet inte hur länge Gläntan fanns, men jag är född -37 och jag minns det.

Att göra en Västanforskaka är inte alls svårt, intygar Ann-Britt och Britt-Marie. Båda bakar den ganska ofta och när Britt-Marie tar med den och säljer på marknader i Sveasalongen, där hon är engagerad i IOGT-NTO, säljer den snabbt slut.

– När kakan är gjord låter man den svalna innan man delar den. Och smörkrämen rör man bara ihop, säger Britt-Marie.

Se också: TV - Baka Västanforskaka

Var namnet Västanforskaka kommer från är oklart. På hembygdsgården i Västanfors serveras två varianter, en mörk och en ljus. Recepten har anpassats lite för att baka i större mängder, och har en smörkräm som man kokar i stället för rör ihop.

– Jag fick ett recept på den mörka kakan med choklad av en dam för många år sedan, men jag vet inte vad hon fått receptet i från. Vi kallade den Västanforskaka när vi började baka den på hembygdsgården men har också fått höra att den kallas Ramnäskaka,säger Gullbritt Dahlström, och berättar att den ljusa varianten, utan choklad, även är känd som Sverigekaka, pensionärskaka eller Silverkaka.

Vet du mer om Gläntan eller om varför kakan kallas Västanforskaka? Eller har du något annat lokalt recept du vill dela med dig av? Hör av dig till [email protected]

Läs också: Frälsningsarmén hade många aktiviteter för barn

Läs också: Fattigvård i gamla tider

Läs också: En dalkarl med rötter i Fagersta

Färdig.  Britt-Marie Ljunggren har bakat sin Västanforskaka många gånger och de brukar gå åt snabbt.
Recept. Ann-Britt Forsberg har flera traditionella recept samlade i sin skrivbok. Där finns även Västanforskakan med.
Kaka. Västanforskaka består av en mjuk kaka som delas på mitten med smörkräm emellan de två delarna. Det är viktigt att låta den mjuka kakan svalna innan den delas för att lägga på smörkräm. Vill man kan man även pudra på florsocker.
Annons