Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få anade att det skulle bli ett populärt turistmål

För 40 år sedan invigdes Västanfors hembygdsgård vid Strömsholms kanal. Få anade då att den skulle bli ett av länets populäraste turistmål med över 100 000 besökare årligen.

Annons
Malin Andersson välkomnar besökare året om till Västanfors populära hembygdsgård.

Hembygdsföreningen bildades redan 1927 av några Västanforsbor som arbetade ideellt med att se till att socknens historia inte skulle falla i glömska. En av initiativtagarna var hembygdsforskaren Carl Åkerberg. De letade fram gamla kolerakyrkogårdar, socknens avrättningsplats och annat som försvunnit i skogarna. Och såg till att gamla föremål sparades till eftervärlden.

Under många år hade de ingenstans att hålla till. Men så småningom blev ett område vid Sloghagen, intill simbadet, föreningens fasta punkt. Det kallades gammelgården.

– Fagersta Bruks ledning var väldigt generös mot hembygdsföreningen och skänkte flera byggnader som i dag står på hembygdsgården, säger Elisabeth Strömberg i hembygdsföreningen.

Gammelgården invigdes 1933 av landshövding Walter Murray och efter hand flyttades allt fler byggnader till Sloghagen. På 1950-talet skänkte Fagersta stad soldatstugan till föreningen.

På 1960-talet beslutade dock kommunen att en väg skulle dras fram för bebyggelse i östra Uggelbo. Och gammelgården stod i vägen. De anrika byggnaderna monterades ned för att några år senare byggas upp några hundra meter bort, på andra sidan kanalen. En idealisk placering i närheten av herrgårdsflygeln där Malla Löwenhjelm bodde och som är museum sedan många år.

– Platsen är väldigt fin och var också den plats där Malla själv ville att gården skulle ligga, säger Elisabeth Strömberg.

I början av juni för 40 år sedan invigdes den nya hembygdsgården inför en stor skara besökare. FP skrev att hundratals människor hade samlats ”för att få sig en fläkt av svunna tider”. Ordföranden Arvid Tågmark, som både dag och natt lett jobbet med att iordningställa gården inför invigningen fick en förtjänstplakett av landsantikvarie Henry Simonsson. I lokaltidningen kunde man också läsa att Tågmark fick ta emot ”uppskattande handskakningar från vänner och obekanta.”

Sedan dess har verksamheten utökats väsentligt. Gården har nu närmare 20 olika byggnader och håller öppet årets alla dagar utom julafton.

Särskilt i adventstider går det busslaster med besökare till hembygdsgården. Och i dag det är ingen som tycker att tvångsflytten på 70-talet var en dålig lösning.

– I och med att vi har den här fantastiska platsen i närheten av riksvägarna 66 och 68 så är det många nya som hittar hit. Det är vi naturligtvis väldigt glada över, säger verksamhetsledare Malin Andersson.

Mer läsning

Annons