Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjebilder från tidigt 1900-tal

Bernt Valin i Norberg har stort intresse för gamla tider. Och gamla bilder, det har han gott om, bland annat på sina släktingar.

Annons
Familjebild. Från vänster av de vuxna står Bernts farfarsfar och hans fru, och i mitten står Hilma och Frans Valin, Bernts farmor och farfar. Till höger står pigan vars namn är okänt. De fem barnen är syskon. Längst till vänster står Karl. Arne hålls i famnen av Hilma och Frans och mellan dem står Sigfrid. De två pojkarna längst till höger är Erik och Gustaf, Gustaf är Bernts pappa.

Bilden ovan är tagen 1915 framför familjens hus i Vad, med flera generationer. Hur länge familjen bodde i huset vet inte Bernt Valin, men han bodde inte själv där i alla fall.

– Farfar var storbonde i Vad. Han var lite av en arbetsnarkoman, säger Bernt, men berättar att han inte var så gammal när hans farfar dog och inte har så många minnen av honom.

– Alla barnen på stora bilden är alltså syskon. Det fanns en halvbror också, men han är inte med här. Pigan kommer jag inte ihåg vad hon heter, Klara eller Sara tror jag, säger Bernt.

Bernts pappa Gustaf tog en annan väg än sin far Frans, och fortsatte inte som bonde.

– Pappa jobbade på sågen. Jag är född i Gråkärr men vi flyttade sedan till Olsbenning. Kåken var från 1800-talet och det fanns inget vatten, ingenting, allt var gammalt, berättar Bernt.

Läs också : Katten Snoken har gett Bernt glädje i 20 år

Familjen flyttade sedan till Högfors, pappan jobbade på hyttan och mamman i äldreomsorgen i Karbenning. När hyttan lades ner flyttade de till Avesta. Nu bor Bernt i Norberg.

På bilden till höger står Bernts pappa Gustaf till höger framför samma hus som ovan, tillsammans med halvbrodern Edvin Enström. Den bilden är också tagen någon gång i början av 1900-talet.

Läs också: Dans, blommor och musik hör midsommar till

Läs också: Frälsningsarmén hade många aktiviteter för barn

Halvbröder. Till höger står Gustaf Valin, Bernts pappa. Till vänster står hans halvbror Edvin Enström. Foto: Privat
Annons