Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen är urmakaren Emmas stora intresse

Emma Eriksson Säväng är fjärde generationen i familjeföretaget Ericssons Guld, där hon är anställd som urmakare. I garaget hemma i Brandbo står en gammal Opel Record som Emma skruvat i hop själv.

Annons
Emma Eriksson Säväng fyller 40 år i morgon. På gården i Brandbo har hon sin urmakarverkstad. Ankor och höns knallar runt på gräsmattan. Ankan Sot tycker om att sitta i Emmas famn.

På gården i Brandbo där Emma och maken Joakim bor tillsammans med gossarna Måns och Malte finns alltid något att lägga händerna på. Emma håller på att plantera rosor och håller samtidigt ett öga på pojkarna som smågnabbas bröder emellan.

Ett gäng dvärgsilkeshöns spatserar omkring, i dammen tjattrar tre ankor och hunden Lilly gör ständiga avstickare ut på byvägen.

– Jag tycker om djur och speciellt fåglar, säger Emma. För ett tag sedan köpte jag vaktlar, som är halvvilda fåglar. Joakim blev inte glad när jag kom hem med dem, men de värper så vackra små ägg.

– Fem stekta ägg får plats på en macka, säger Joakim.

I hennes verkstad hemma på gården hänger flera väggur som väntar på lagning.

– Grundprincipen i alla klockor är den samma, men det är mer pillergöra med de små, säger Emma. För att få skruva i en Rolex eller Omega krävs ett särskilt certifikat, men det har inte jag tagit.

– Familjen är mitt stora intresse, säger Emma. Vi gillar att vara ute i naturen. Ibland packar vi in sovsäckar, grillkorv och dricka och tar en tur med båten på sjön Aspen. Vi har en särskild plats i Ennora där det finns ett fint vindskydd och där vi sover över på natten. Pojkarna tycker det är ett spännande äventyr en lagom bit hemifrån.

Emma har tagit jägarexamen och även gått en viltspårkurs med hunden Lilly.

– Vi är inte speciellt idrottsintresserade. Men jag vill att pojkarna ska ha ett fritidsintresse och tyckte att scouting vore bra för dem. Eftersom det var brist på ledare i scoutkåren så bestämde jag mig för att ställa upp och hjälpa till.

Emma är uppväxt i Västanfors och minns när guldsmedsaffären låg på Centralvägen där mormor Maggie och morfar Olle arbetade varje dag.

– Jag kommer ihåg urmakare Gustav Jönsson som hade sin butik vägg i vägg med mormors, säger hon. Han hade alltid en lupp i beredskap för att studera klockors innanmäte.

Emma minns när hon som liten var förkyld och inte fick gå till dagis, då fick hon följa med mamma Britt till butiken och ligga i en säng i fikarummet.

– Det tyckte jag var roligt.

Men smycken är inget som intresserar Emma särskilt mycket.

– Jag är mera tekniskt lagd. Efter grundskolan valde jag verkstadsmekanisk linje, som kanske är lite ovanligt för en tjej. Men jag har alltid gillat att skruva på olika saker.

I garaget står en babyblå Opel Reord -68 som Emma mekat med under en tid.

– Jag tycker den är snygg, men Joakim vägrar att åka i den, säger Emma. Kanske han inte litar på att alla skruvar sitter fast.

Emma vill ha ett litet födelsedagsfirande tillsammans med släkt och vänner.

Fyller 40 år den 11 april

Namn: Emma Eriksson Säväng

Yrke: Urmakare.

Ålder: 40 år.

Bor: I Brandbo.

Familj: Maken Joakim, sönerna Malte och Måns.

Fritidsintresse: Vara ute i naturen med familjen.

Älsklingsmat: Smörstekt abborre.

Annons