Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmsuccén tvingade Ahmad att fly

För tio år sedan var han ett stjärnskott på den internationella filmhimlen. I dag bor barnskådespelaren Ahmad Khan Mahmoodzada i Falun och tar snart studenten. Åren däremellan har, minst sagt, bjudit på ytterligheter.

Annons
Grattisporträtt på studenten och barnskådespelaren Ahmad Khan Mahmoodzada som fyller 20 år.Foto: Ulf Palm/TT

Han lever ett rätt vanligt liv för en ung kille i Dalarna. Ahmad Khan Mahmoodzada bor med föräldrar och syskon och pluggar sista året på gymnasiet. Ett par saker skiljer honom dock från hans klasskamrater. Hans förflutna är en historia av det mer häpnadsväckande slaget, trots hans ungdom.

Ahmad Khan Mahmoodzada växte upp i Kabul med en mamma som var hemmafru, en pappa som drev en liten restaurang, och efterhand även yngre syskon. Föräldrarna var analfabeter och önskade sina barn en bättre framtid, så skolgången var viktig.

Det var genom engelskastudierna som Ahmad hamnade på en provfilmning för den amerikanska filmen ”Flyga drake”. Den är baserad på Khaled Hosseinis bästsäljare med samma namn och handlar om två afghanska pojkar från olika etniska grupper, som förenas i sin kärlek till drakflygning.

Tioårige Ahmad fick rollen i hård konkurrens med andra afghanska pojkar, och han och hans pappa reste till Kina för filminspelningen. Vad de inte visste var att manuset innehöll en kontroversiell nyckelscen: den fattiga hazariska pojken som Ahmad gestaltade blir nedslagen och våldtagen av en pashtunsk gängledare i en gränd. Både våldtäkt och homosexualitet är tabun i Afghanistan, och än mer laddad blev scenen av att den ställde etniska stereotyper mot varandra.

Ahmad och hans pappa ville inte göra scenen, med följden att filmbolaget spelade in den med en statist, utan att informera vare sig Ahmad eller hans far.

–Det fick jag veta efter att vi åkt tillbaka till Afghanistan igen. De hade spelat in scenen ändå.

Sedan började problemen. Efter filmpremiären i USA blev det nästan omöjligt för Ahmad Khan Mahmoodzada och hans familj att bo kvar i Afghanistan. De trakasserades och dödshotades och kunde till slut inte lämna huset. På filmbolagets bekostnad flyttade Ahmad och hans pappa till Dubai. Men mamma och småsyskonen fick aldrig något visum och efter två år insåg Ahmad och hans pappa att det var hopplöst. De flyttade tillbaka till Kabul igen, och filmbolaget tog sin hand ifrån dem.

Lösningen blev att fly med hjälp av människosmugglare till Europa. Ahmad, som var äldste sonen, fick fly först. Han har beskrivit resan i sitt Sommarprogram 2016: hundratals mil i trånga flyktbilar, strapatser genom iskalla vattendrag, väntan i vinternatten i Litauens skogar på en bil som aldrig kommer.

Till slut nådde han Sverige och blev placerad hos en familj i Dalarna. Lyckan var stor när hans familj så småningom fick komma efter.

Flyga drake förändrade ditt liv?

– Ja. Det är sant. Filmen ändrade hela mitt liv. Samtidigt också hela min familjs liv. För hela min familj fick fly.

Hur tänker du om det i dag?

– Självklart är jag jättelycklig att ha varit med i den filmen. Men när jag mötte folks reaktioner i Afghanistan efteråt, då krossades alla mina drömmar om att fortsätta med film.

Sedan han kom till Sverige har han i stället fått höra människor säga till honom att han gjorde en bra insats i filmen. På senare år har han spelat ”Abbe” i Ica-reklamen, och drömmarna om att arbeta med film har växt sig starka igen. En dag vill han regissera sina egna berättelser.

Med sina föreläsningar vill han hjälpa människor att förstå varför någon kan riskera sitt liv för att ta sig till ett annat land. Själv ser Ahmad Khan Mahmoodzada i dag på sin flykt som en stor och viktig erfarenhet.

– Jag är säker på att den kommer att hjälpa mig mycket i framtiden. Den kommer att hjälpa mig att se att det inte finns något i världen som är omöjligt.

Malin Eijde/TT

Mer om Ahmad Khan Mahmoodzada:

Fyller: 20 år den 23 december 2017.

Gör: Gymnasieelev och skådespelare, känd från den amerikanska Oscarsnominerade filmen ”Flyga drake” (2007).

Utmärkelser: Critics’ Choice Movie Award för bästa unga skådespelare 2007.

Bor: Falun.

Familj: Fem bröder, två systrar, mamma och pappa.

Så firar jag födelsedagen: ”Jag har inte planerat något. Men så klart med min familj.”

Om att fylla 20: ”Det betyder att jag kommer ett steg närmare en av mina drömmar, att bli klar med skolan och sedan fortsätta utbilda mig.”

Favorithemmasyssla: Titta på fotboll på tv.

Bästa film: ”The Shawshank redemption” (1994).

Mer läsning

Annons