Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras ungdomskärlek väcktes återigen till liv

En ung Ivar Kraemer lämnade sin Inga för en annan. 56 år senare letade han upp henne och fann att ömsesidiga känslor fanns kvar. "Jag visste att han skulle komma tillbaka”, säger Inga Jönsson och klappar om sin ungdomskärlek Ivar, som fyller 85 år den 18 augusti.

Annons
Ivar Kraemer och Inga Jönsson återförenades efter 56 år då de båda förlorat sina respektive. Här är de med Ingas dotters hund Nokia.

Ivar växte upp i Össebygarn i Roslagen tillsammans med en bror och fyra systrar.

Efter folkskolan arbetade han med byggnadsarbete på sommaren och skogsavverkning på vintern.

–När skogvaktaren såg till vårt arbete såg jag honom komma i sällskap med hunden och med bössan på ryggen. Det verkade vara ett trevligt yrke.

Vid 16 års ålder började Ivar arbeta som skogspraktikant. Han flottade i Lule älvs flodområde 1944, trivdes bra med Norrbotten och blev praktikant på Bodens revir när flottningen avslutades.

I Brännberg köpte han mjölk hos Nordbergs där dottern Inga skötte mjölkningen. De blev förälskade, och umgicks tills Ivar ryckte in i militärtjänstgöring och blev skickad till Vårgårda. Då fick deras kärlek gro med hjälp av brevväxling.

Men på Missionsförsamlingens sommarhem fanns Solveig Johansson, som serverade kaffe och spelade gitarr. Tycke uppstod och de började sällskapa.

Ivar praktiserade på Marks revir för att få praktik i lövskogsskötsel och ha nära till Solveig i Vårgårda. På julafton 1948 förlovade de sig.

–Det kändes svårt att meddela Inga om partnerbytet. så jag skickade förlovningsannonsen utan kommentar, berättar Ivar.

Läs mer i FP onsdagen den 17 augusti!

Mer läsning

Annons