Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir dubbelt firande för Annelie

De flesta runt om i Sverige firar julafton i dag. Precis så är det hemma hos Annelie Eriksson, fast med ett tillägg. Hon firar nämligen också sin födelsedag i dag.

Annons
Fyller år. Annelie Eriksson fyller 40 år i dag. Hon firar tillsammans med sin familj. Med på bilden är dottern Maja, 9 år, och hunden Elvis.

Huset är julpyntat och det eldas på i kaminen. Det första som möter en när man kliver in genom dörren är Annelies tomteland som står uppe på byrån. Hon berättar att äldsta dottern alltid brukar hjälpa till med tomtelandet. Det är liksom tradition.

Annelie firar att hon fyller 40 i dag. Hon berättar att det är mycket förberedelser som ska göras innan det är dags för gäster.

När jag träffar Annelie är det fortfarande några veckor kvar till julafton men förberedelserna har satt i gång i en liten skala. Värre blir det dagarna innan den 24 december. Hon har nämligen två firanden att planera.

Annelie har aldrig tänkt på det som att hon fyller år på julafton, hon är nämligen duktig på att dela upp dagen.

– Julafton vill vi fira speciellt. Vi tar mitt innan så är vi klara med det. Jag har aldrig tänkt att det är speciellt att fylla år på julafton, men det är kanske det, säger hon med ett leende.

Hon minns födelsedagarna som gått med värme.

– Jag kommer ihåg att det alltid varit fantastiska jular, jag tycker inte att det är stackars mig för att jag fyller år på julafton. Fram till Kalle Anka var det födelsedag och sedan blev det julafton.

För att verkligen göra skillnad på de olika högtiderna fick Annelie olika presentpapper på födelsedagspresenter och julklappar.

Hon kommer ihåg att hela familjen samlades för hennes födelsedag, varje år.

– Jag hade turen att de alltid kom till oss på julafton.

Men att som liten ha kalas för vännerna på julafton kan ibland visa sig vara ett problem, men Annelies föräldrar löste det också.

– En gång när jag var liten hade jag kalas mitt i sommaren när det var min namnsdag. Jag hade en jättestor glasstårta. Det var jag glad för.

Annelie minns att det alltid var mycket förberedelser inför jul.

– Ingenting var klart innan man gick och la sig men när man kom ner på morgonen var allt perfekt. Det är samma sak här kan jag säga, säger hon med ett skratt.

Varje jul har hon firat tillsammans med sin familj och de har alltid haft en tomte. I alla fall nästan varje jul.

– När jag fyllde 18 år åkte jag till Gran Canaria. Det var första gången utomlands. Jag var inte alls glad när vi skulle åka.

Nu när Annelie själv har fått barn är det familjejul som gäller. Släkten finns på plats och likaså tomten.

– Det är barnen jul, säger Annelie leende.

Tomteland. Enligt tradition ska tomtelandet upp varje år.
En gång när jag var liten hade jag kalas mitt i sommaren när det var min namnsdag. Jag hade en jättestor glasstårta. Det var jag glad för. Annelie Eriksson

Mer läsning

Annons