Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatik när Stig och Margit inledde sin mission

Stig och Margit Ekström tror att allt sker av en anledning. Som när båten med deras bohag brann på väg till deras första missionärsuppdrag i Brasilien. ”Vi blev ju lika fattiga som folket vi kom för att hjälpa”, säger Margit Ekström. I dagarna har makarna fyllt 90 respektive 86 år.

Annons
Kärleken till varandra och sina medmänniskor brinner lika starkt idag som när Stig och Margit Ekström möttes på missionärsskolan i Örebro för 67 år sedan. Efter ett långt liv i mänsklighetens tjänst drar de nu sitt strå till stacken genom att jobba på second hand-butiken Hörnan.

Stig och Margit sammanstrålade på Örebro Missionärsskola, han från Östergötland, hon från Fagersta.

–Hon var 19 år, hade beige tweeddräkt och bruna ögon. Jag såg ingen annan av de 350 ungdomar som var där, säger Stig med kärleksfull röst.

Så snart de avslutat studierna förlovade de sig, och gifte sig året därpå, 1950. Efter en del pastorstjänster runt om i Sverige var det 1957 dags att förverkliga en gemensam dröm – att bli missionär.

Men Stig, Margit och deras två äldsta barn Bertil och Karin fick en tuff start.

–Vi hade förberett oss i så många år. I sex timmar fick vi sitta i livbåten och se hur allt vi ägde brann upp i den tropiska natten.

Darret på rösten avslöjar att det var en händelse Margit aldrig kommer att glömma. Men så här efteråt kan hon se en anledning till att det skulle ske.

–När vi kom fram till Brasilien fick vi så mycket hjälp, även från de fattigaste som lånade ut eller skänkte oss kläder och saker. Det gjorde att vi sågs som jämställda och hade mycket lätt att komma in i gemenskapen.

Läs mer i FP fredagen den 7 oktober!

Mer läsning

Annons