Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gretel har levt ett hårt men tryggt liv

I många år levde Gretel Lehtonen och maken Raimo med fem barn trångt och utan rinnande vatten och avlopp. Den 6 december fyller hon 80 år.

Annons
Gretel Lehtonen lyssnar gärna på musik, och spelar här upp en låt med lokala förmågor. ”Den handlar om den bygd i Finland där vi kommer ifrån”, säger hon.

I lägenheten på Kolargränd i Fagersta finns det knappt plats för prydnadssaker, då bokhyllan är fylld av fotografier. Det blir lätt så när man som Gretel och Raimo Lehtonen har 22 barnbarn och 31 barnbarnsbarn.

Att få plats för alla nära släktingar och respektive blir förstås svårt när det är dags för kalas. Därför firas födelsedagen inte märkbart, även om barnen lovat att finnas till hands.

–De är fantastiska, och turas om att hjälpa oss, säger Gretel.

Rita, Jonny, Ben, Sixten och Kjell bor alla kvar i Virsbo, dit familjen kom från Finland 1964 då Raimo fick jobb där.

I Virsbo började även Gretel jobba med att tillverka rör.

–Om jag fick ändra på något i mitt liv skulle jag ha velat jobba inom äldrevården, som jag började med i Finland. Men jag kunde inte ta mig till Fagersta där de jobben fanns, säger hon och blir lite dämpad.

Gretel växte upp i ett fattigt men tryggt hem, yngst av sex syskon. Som 14-åring började hon som lillpiga på Björkboda herrgård, där den två år äldre Raimo jobbade i trädgården.

–Jag minns att vi pratade med varandra genom köksfönstret, säger Raimo lite drömmande och ser på Gretel, som nu varit hans hustru i 61 år.

Läs mer i FP måndagen den 5 december!

Mer läsning

Annons