Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linh vill utforska sina vietnamesiska rötter

När Linh Guss mamma var liten flydde hon från Vietnam till Sverige. ”Det är inte förrän nu när jag blivit lite äldre som jag börjat intressera mig för vad min familj har varit med om”, säger Linh som fyller 18 år den 31 januari.

Annons
Linh Guss gillar att sjunga, och har medverkat i flera musikaler på Kulturskolan. Drömmen är att spela Sandy i Grease i Stockholm, gärna mot Måns Zelmerlöv. ”Egentligen är jag blyg, men det är ändå roligt”, säger hon.

Korridoren i D-huset på Brinellskolan i Fagersta, där det precis stojats och pratats, är tom på folk. Ända tills Linh Guss närmar sig, låser upp sitt skåp och lägger in böckerna hon just använt.

–Jag slutar nu klockan elva, och har bara kör på eftermiddagen. Det är hemma i Norberg, säger hon med ett varmt leende.

Utseendemässigt syns inte hennes vietnamesiska arv.

–Jag har nog mest pappas drag, säger hon.

Linhs mamma Tram Stenquist har en vietnamesisk mor och en amerikansk far, och min nyfikenhet väcks. Vad hände egentligen där i Vietnam på 1960-talet?

Men Linh vet inte mycket mer själv. Än så länge.

–Mamma flydde hit till Sverige som liten, tillsammans med en gammelmoster till mig tror jag det var. Då var redan mormor här.

Intresset för sin historia vaknade vid ett besök när Linhs mormor Nga fyllde år.

–Hon berättade om tunnlar som de använde för att skydda och gömma sig. Det lät så spännande! Jag ska försöka få mamma att översätta det mormor har att berätta, för hon pratar lite dålig svenska.

Läs mer i FP måndagen den 31 januari!

Mer läsning

Annons