Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

May-Liz stora passion är att sy kläder åt dockor

I morgon är en stor dag för May-Liz Svärd för då fyller hon 70 år. Födelsedagen firar hon med öppet hus.

Annons
Fyller år. May-Liz Svärd fyller 70 år i morgon. Hon älskar att sy, speciellt dockkläder. Men hon syr även annat, som till exempel kläder till barnbarnsbarnet.

Hon tror att det kan komma en hel del folk.

– Jag brukar bli ordentligt ihågkommen när jag fyller år, så jag tror det blir roligt, säger hon med ett leende och förklarar att hon själv är sån som kommer ihåg födelsedagar och skickar ofta kort till folk.

May-Liz är född i Norberg men flyttade som 8-åring till Luleå då hennes fars jobb tog familjen dit. Hon bodde i Luleå tills hon fyllde 18, och då flyttade hon till Danderyd och började jobba som sjukvårdare på Danderyds sjukhus.

Senare utbildade hon sig till socionom i Örebro och flyttade till Riddarhyttan år 1995. Då hade hon fått jobb som kurator på Klockarbergsskolan, tidigare Centralskolan, i Skinnskatteberg.

May-Liz, som då hade halvtidspension på grund av problem med hörseln, tackade genast ja när hon blev erbjuden halvtidstjänsten. Att hon har två söner i Lindesberg underlättade beslutet.

– När jag såg tjänsten fick jag ta fram kartan och kolla var Skinnskatteberg låg, skrattar hon.

Hon hittade snabbt ett hus som var till salu. Hon köpte det och bor där än i dag.

– Det här huset var ju inte bara att flytta in i. Första natten jag bodde här så sov jag i köket. När jag skulle lägga mig märkte jag att det var kallt, det fanns ingen värme. Jag drog på mig vinterjackan och slängde kapuschongen över huvudet och somnade.

Nu är May-Liz pensionär sedan några år tillbaka, men det betyder inte att hon tar det lugnt.

– Jag har massor att göra!

Hon syr och broderar, och målar tavlor i akvarell.

– Jag älskar att sy dockkläder. Det är min passion, säger hon med ett leende.

May-Liz är ordförande i PRO Riddarhyttan.

– Det är en hel del att göra för att se till att vi har något att göra, säger hon och berättar att hon snart har fullt upp med att koka ägg och lägga in sill till föreningens påskmiddag.

Hon är även kassör i Riddarhyttans samfällighetsförening. Det är de som beställer till exempel plogning, gräsklippning och pynt av olika slag.

– Föreningsmänniska, det har jag varit sedan jag föddes. Det är både på gott och ont. Ibland har man tänkt att det skulle vara skönt att slippa och bara vara hemma.

Men May-Liz älskar att ha folk omkring sig och ser fram emot firandet och att fylla jämnt.

– Det känns faktiskt som att livet går väldigt fort. Det tycker jag. Min äldsta son fyller 50 i år. Men jag har hunnit med mycket.

Hobby. May-Liz älskar att sy dockkläder.

Mer läsning

Annons