Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturligt boende fyllt av minnen

Ulf Börjel tillbringade sina barndomssomrar i Färna. Här bor han nu permanent och här kommer 70-årsfirandet att ske, men inte den 20 september då han fyller.

Annons
Ulf Börjel är ordförande för Färna hembygdsförening och ligger bakom boken Fernaminnen från sekelskiftet 1900.

Norrsjön ligger spegelblank nedanför gården.Gräset på sluttningen har gulnat och lövträden håller på att färga om till höst. På bänken innanför ytterdörren ligger en hög nyplockade kantareller.

Ulf är tillbaka på platsen som formade honom som barn.

–Till det här huset flyttade min mormor med två ogifta söner 1946.

Vi står vid Vreten och ser ut över sluttningen mot sjön. Här lärde sig Ulf att simma, här drog han stolt upp sina första abborrar och här har han varit med om höbärgning och sitt första jobb som ”prickpojk” i Domänverkets skogar. Det är minnen som både smakar och doftar.

En son, Ulfs morbror, blev kvar på gården fram till 1992.

–När han flyttade in till samhället övertog jag arrendet. Då fanns det bara kallvatten och utedass.

Tre år senare köpte makarna Börjel gården av Domänverket för att ha som sommarställe, och 2004, efter tillbyggnad och renovering, bosatte de sig här permanent.

–Jag ville komma tillbaka till rötterna, men vi har fortfarande en liten lägenhet kvar i Lund.

Det var i Lund Ulf Börjel började sina studier till psykolog.

–Min adoptivfar var verkmästare och hade börjat på en kvällskurs i psykologi i Göteborg där vi bodde. Jag gick på gymnasiet och skulle börja läsa psykologi för en väldigt sträng lärare. Med hjälp av farsans lärobok kunde jag lägga på lite extra på lektionerna, och hade ibland nästan större kunskaper än läraren i ämnet. Jag fick inte bara lysande betyg utan också stor uppmärksamhet och uppskattning.

Läs mer i FP måndagen den 19 september!

Mer läsning

Annons