Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Stugan i Laggarbo betydde mycket”

I sin sommarstuga utanför Skinnskatteberg kunde Anna-Lotta Wallenberg, 102 år, slappna av.

Annons
Som gårdshustru levde Anna-Lotta Wallenberg ett intensivt och ansvarsfullt liv, fyllt av glädje. Den 27 september fyllde hon 102 år.

1937 gifte sig Anna-Lotta med Folke Wallenberg och blev gårdshustru på Limsta säteri utanför Sala. Även om Anna-Lotta inte handgripligen var med överallt var ansvaret stort, bland annat i köket. Förutom middagar med upp till 40 gäster lagade hon mat till gårdens många anställda tre gånger om dagen. I sommarstugan utanför Skinnskatteberg kunde hon dock slappna av.

–Jag tror att det blev ett andningshål för mamma, säger sonen Anders.

–Ja, huset i Laggarbo betydde väldigt mycket för mig. Jag brukade sola och bada där, och umgås med de grannar och vänner jag hade där, säger Anna-Lotta.

Nu för tiden är det barnbarnen som oftast är där.

Handarbete har varit hennes stora intresse, och hon har tillverkat ryamattor och dukar med allehanda tekniker. 1978 blev hon änka, men har även fortsättningsvis haft Limsta säteri utanför Sala som både hem och intresse. För drygt ett år sedan flyttade hon till Björkgårdens äldreboende i Västerfärnebo. Nu har krafterna börjat tryta, men om Anna-Lotta hade mer energi vet hon precis vad hon skulle lägga den på.

–Jag skulle allt vilja knyta en ryamatta till, säger hon och det gnistrar till i hennes ögon.

Mer läsning

Annons