Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill hjälpa andra att finna sig själva

Oavsett om det blir som psykolog, biståndsarbetare eller något helt annat vill Stefanie Åkerlind-Ryan finnas där för andra. Den 18 december fyller hon 18 år.

Annons
Stefanie Åkerlind-Ryan vill gärna hjälpa andra människor, och då kändes samhällsprogrammet som en bra bas. Efter skolan vill hon gärna flytta till USA och plugga psykologi.

Hon minns sina första år i USA och Japan. Nu väntar Stefanie Åkerlind-Ryan på att få sluta skolan så att hon kan upptäcka världen på egen hand.

Första anhalten är att bo hos pappa Michael i Florida. Men än är det ingen brådska, han befinner sig fortfarande i Bahrain i Persiska viken, där han är stationerad som yrkesofficer i den amerikanska flottan. Dit ska Stefanie över jul och nyår för att hälsa på.

Väl i USA vill Stefanie plugga psykologi. Att åka som volontär till något biståndsarbete utomlands har hon också länge haft med i planeringen.

–Jag vill gärna hjälpa andra, och få människor att må bättre,speciellt ungdomar. Att hjälpa dem mot ett bättre självförtroende och att finna sig själva, säger hon och tar sig en lussebulle från tallriken på köksbordet.

Stefanie har själv varit blyg, men hon har hanterat det på sitt eget sätt.

–Efter konfirmationen i åttan blev jag konfirmationsassistent. Det är kul att hjälpa till, och jag får vara med och anordna saker. Till exempel hade vi en spökvandring runt halloween, berättar hon och lyser upp.

Hur har det förändrat dig?

–Jag har lärt mig att prata inför folk, säger hon och rycker lite på axlarna.

Stefanies mamma Maria ser stolt på henne.

–Hon har verkligen vuxit som människa. Och ledaregenskaperna kommer väl till pass när hon ska ut och resa, säger Maria som själv flyttade till USA som 17-åring.

Läs mer i FP fredagen den 16 december!

Mer läsning

Annons