Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firar 40 år som äkta makar

Samma dag som kungen och drottningen gifte sig 1976, gifte sig Mona och Per Eriksson från Fagersta och hamnade på förstasidan i Fagersta-Posten. Den 19 juni firar de 40-årig bröllopsdag och FP har gjort ett nytt besök hos paret.

Annons
De 40 åren som Mona och Per Eriksson varit gifta har innehållit mycket kärlek och bra samarbete. Bara att titta på bilder påminner om bröllopsdagens glädje.

Den 19 juni 1976 gifte sig Mona och Per Eriksson, 22 respektive 24 år gamla, i Västanfors kyrka. Det var tänkt som ett hemligt bröllop, med två goda vänner som bröllopsvittnen. Datumet, samma dag som kungaparet gifte sig, valdes för att Per var ledig från fotbollsträningen.

– På 70-talet skulle man inte gifta sig. En del trodde att det var ett protestbröllop, men det var det inte, säger Mona Eriksson.

Men så hemligt som de hade tänkt sig blev det inte.

– Det var prästen som ringde Fagersta-Posten, berättar Per, eftersom det brukade stå i tidningen vilka som gift sig. Så fick Torgny Narfström på FP, som spelade i fotbollslaget Per Ols FC precis som Per, reda på bröllopet. Det resulterade i att lagmedlemmarna mötte det nyvigda paret vid kyrkan i klubbdräkter och Fagersta-Posten dokumenterade.

– Det var bra att vi inte visste om det i förväg. Men det blev en av de finaste stunderna, att se laget stå utanför porten, säger Mona.

På kvällen åt de middag hemma med några nära och kära och Mona och Per hade inte kunnat önska något mer av bröllopsdagen.

När de gifte sig hade de redan varit ihop några år. De träffades på Parken.

– Folk gick ut då, det var säkert 1000-1500 personer på Parken varje helg, säger Per.

Att de nu firar 40 år som gifta kan de knappt tro. Åren har gått så fort, tycker de.

– Man ser på ungarna, men man känner sig inte äldre än där, säger Per och pekar på bröllopskortet.

Mona och Per har fyra barn, Tanja, Katarina, Kim och Patrik. De har också varit, och är fortfarande, familjehem.

Vad är det som gör att ni hållit ihop i 40 år tror ni?

– För mig har det alltid varit kärleken, hade man inte haft den hade det inte gått, säger Mona.

– Vi kan ju varandra utan och innan. Det har gått i ett och fungerat bra, säger Per.

– Visst kan man träta ibland. Men jag tror inte på det där med att vara gifta i 60 år och aldrig ha sagt ett ont ord till varandra, det låter som man haft ganska tråkigt då, tillägger Mona.

Att man ska behandla den man är gift med som man själv vill bli behandlad tycker de är viktigt, liksom att acceptera varandras olikheter.

Bröllopsdagen firar de med att äta lite gott på lördag. De brukar vara bra på att komma ihåg dagen, men firar oftast inte så stort. Barnen brukar också vara duktiga att komma ihåg och närPer och Mona firade 25 år fick de ett spabesök till exempel.

– Egentligen kan man fira vilken dag som helst, bara för att man finns till, säger Mona.

Läs också:

"Kommer känna mig som en vinnare"

Hans firar födelsedag med god mat och boulespel

Alexandra tar lastbilen till sommarlov och vuxenvärld

Mona bar en röd klänning och Per bar en kostym i en blå ton på bröllopet.
Mona och Per Eriksson hamnade på Fagersta- Postens förstasida när de gifte sig 1976.

Om Mona och Per Eriksson

Bor: Fagersta.

Ålder: Mona fyller 62 senare i år och Per är 64 år.

Aktuella: Firar 40-årig bröllopsdag, alltså rubinbröllop, på söndag den 19 juni. Förlovade sig 1972 och träffades ett par år innan dess.

Familj: Barnen Tanja, Katarina, Kim och Patrik som är mellan 42 och 27 år.

Yrke: Mona har jobbat med barn och är utbildad barnskötare. Per jobbar nu på Seco Holmen och har även arbetat på exempelvis Outokumpu.

Intressen: Har i tolv år haft en gård i Medelpad som de tillbringar mycket tid i. Är mycket utomhus där, Per jagar och fiskar. Har även intresserat sig för idrott som barnen utövat genom åren.

Firar bröllopsdagen: Med lite extra god mat i helgen.

Mer läsning

Annons