Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusik flödade i augustisolen

Spelmansstämman på hembygdsgården lockade i söndags fyrtiotalet folkmusiker. Allspelet från scenen blev en mäktig upplevelse.

Annons
Spelglädje. Durspelsgruppen Duracellerna från Köping var på väg från en annan stämma när de såg skylten om spelmansstämma på hembygdsgården. Kalle Norman och Knut Lindström från Fagersta passade på att kompa dem.

– Det är inte alla städer som har både ett aktivt spelmanslag och ett danslag, sade Kristin Kalmelid i sitt välkomsttal. Det är något att vara stolt över.

Fioler, gitarrer, harpor, flöjt och munspel förenades i Hedströms gånglåt från scenen. Som värdar för stämman inledde Fagersta spelmanslag uppspelet med Vals efter Tros-Kari. Kalles durspelsgäng har alltid roliga visor på lager och Roland Berg rev av några blues på sitt munspel. Kjell Wahlberg och Lasse Englund är två drivna fiolspelmän som presenterade Finnskogspols.

Riksspelman John-Erik Hammarberg är virtuos på sitt munspel och är en trogen gäst på spelmansstämman i Västanfors. Som jämtlänning spelar han gärna låtar från hembygden, denna dag blev det Lapp-Nils polska efter far.

Det är alltid roligt när det dyker upp udda instrument på en stämma.

Lelle och Mia från Västerfärnebo överraskade publiken med låtar på amerikansk autoharpa, a la June Carter, och en guitarlele.

– Vi tycker om att leta efter annorlunda instrument, sa Lelle.

Även en säckpipa fanns med på stämman.

När buskspelet drar i gång, då försvinner både tid och rum. Spelglädjen är på topp och den ena låten efter den andra spelas. Bakom den röda logväggen hördes spelmansmusiken långt in mot kvällen.

Buskspel. Augustisolen gassade mot logväggen och spelglädjen var på topp.
Harpa.  En amerikansk autoharpa a la June Carter visade Lelle från Västerfärnebo upp. ”Jag tycker det är roligt med udda instrument”, säger Lelle.
Grönska. Sören Westin från Hedemora och Per-Erik Hedlöf från Möklinta buskspelade tillsammans med Kristin Kalmelid.
Logdans. Spelmännen turades om att spela upp till dans och svetten lackade i pannan på dansparen.
Annons