Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För 70 år sedan blev Allan Europamästare

I år är det 70 år sedan Allan Lindberg från Fagersta blev Europamästare i stavhopp. Under ett par veckor finns hans medaljer och pokaler att se på Fagersta bibliotek.

Annons
Träning. Allan Lindberg på Fagerliden 1945. Foto: Fagersta idrottshistoriska förening (FIF)

Allan Lindberg föddes 1918 i Västanfors. När idrottsintresset växte fram startade han med bandy och hann även med löpning och kast innan han fastnade för stavhopp i Fagersta AIK.

– Det var ju så med en del, att det spelade ingen roll vilken gren, de var duktiga i allt, säger Lars Ekegren i Fagersta idrottshistoriska förening.

FP träffar honom och Holger Westholm på Bruksmuseet när de förbereder för föreningens utställning till bibliotekets skyltfönster. Allans gamla priser och medaljer, samt en del bilder och urklipp, finns utställda där fram till 15 april.

– Det var en slump att han började med stavhopp. Han hoppade in i ett DM och sedan lades skridskorna bort, tror jag han beskrivit det i någon intervju, berättar Holger, som precis som Lars har stort idrottsintresse.

– Jag är i princip född på Fagerliden för min pappa Lennart idrottade. Så jag minns när Allan tränade, men jag var så liten då.

Idrotten var en syssla vid sidan om det vardagliga arbetet. Allan arbetade på Fagersta bruk och tränade på kvällar och helger. När tävlingar krockade med arbetet fick han byta skift eller i vissa fall ta ledigt. Situationen var densamma för många idrottare.

– För arbetargrabbarna var idrotten deras avkoppling. Tack vare förstående skiftledare kunde de få ledigt och tävla, säger Holger.

– Det har varit ett rikt föreningsliv här och idrotten har varit viktig i Fagersta, säger Lars.

1946 var ett riktigt bra år för Allan Lindberg. Han vann SM med höjden 4,10 meter. 1946 var också året Allan Lindberg blev Europamästare vid EM i Oslo. Höjden blev 4,17. Ryssen Nikolai Osolin tog silver på 4,10 och tjecken Jan Bém tog brons, också på höjden 4,10.

– När han och Tore Tillman, som också tävlat i EM, kom hem till Fagersta möttes de på stationen av en stor folksamling. De bars fram på axlar, berättar Holger och Lars.

Höjden 4,17 innebar också att Allan slog det svenska rekordet. Han höjde det vid en tävling i Prag senare samma år, till 4,20.

Holger och Lasse konstaterar att stavhopp var annorlunda förr.

– Det var bara sågspån eller grus i gropen att landa på, säger Holger.

– Ja fy fasen. Och det var hårda stavar, tillägger Lasse.

1948 deltog Allan i OS i London, där han blev tolva. 1949 gjorde han ett tillfälligt inhopp i en landskamp, men slutade sedan. Allan hann bli Europamästare en gång till. Den här gången i golf, med svenska oldboyslandslaget i EM 1984. Allan avled 2004, 85 år gammal.

Hem. När Allan Lindström och Tore Tillman kom hem efter EM 1946 firades de stort. Foto: Ur fotograf Peter Nybloms arkiv/ FIF
Intresse. Holger Westholm och Lars Ekegren är engagerade i Fagersta idrottshistoriska förening.Foto: Henriette Ståhlberg
Utställning. På Fagersta bibliotek finns nu en utställning där bland annat Allans medaljer och pokaler visas.
Hopp. Allan Lindberg flyger över ribban. Foto: Ur fotograf Peter Nybloms arkiv/ FIF

Mer läsning

Annons