Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta tennisproffs lär barnen att spela tennis

Muhammed Rouba var trea i den libyska tennisligan när han var som bäst. Nu lär han ut sina kunskaper till barn i Norberg i hopp om att nya talanger ska växa fram.

Annons
Nu när barnen är så små består träningarna mest av lek och teknikträning. De får bättra på sin backhand och forehand.

Muhammed Rouba började sin tenniskarriär som barn med att, likt Björn Borg, stå och slå en tennisboll mot en vägg. Han är palestinier men växte upp i Benghazi, Libyen.

– Jag hade sett de som spelade tennis spela i gymmet som låg nära där jag bodde. Jag frågade om jag fick vara med men de tyckte att jag skulle lära mig spela först, säger Muhammed Rouba.

Han studerade de äldre spelarna och övade själv tills han var bra nog för att en tränare skulle ta sig an honom.

– Min farbror spelade tennis och han uppmuntrade mig att fortsätta, säger Muhammed.

År 2000 blev han tredje bästa spelare i Libyen. Sedan dess har han spelat på men har aldrig kunnat försörja sig på tennisen.

– Det har varit som en sorts hobby för mig. I Libyen finns inte något statligt stöd till idrotten som här, säger han.

Han berättar att han arbetade med design av interiörer. Ibland satte han upp tapeter och målade detaljer på väggar och tak.

Det var i somras som han såg affischer som tennisklubben satt upp om att det skulle vara ett sommartennisläger och att även flyktingbarn var inbjudna.

Han spelade en match mot ledaren Lennart Aspinge och det stod ganska snabbt klart för tennisklubben att de hade en spelare utöver det vanliga.

– Jag är en medelmåttig seniorspelare, men jag kan spela. Så vi började lite lätt med några slag. Plötsligt började bollar komma hörn till hörn. Jag sprang som tusan och blev helt sjöblöt, säger Lennart Aspinge.

– Min nästa tanke var ”herregud, vi måste göra något med det här”.

Tennisklubben var angelägen om att engagera honom som barn- och ungdomsledare för verksamheten med flyktingbarn som ännu inte lärt sig svenska. Därför tränar de tennis varje helg i idrottshallen vid Källskolan.

Tanken är att integrera träningen med övrig träning som klubben har. Men för att ge fler chansen att prova behövs material och tennisklubben uppmanar folk att om de har oanvända racket i sina förråd får de gärna skänka dem.

Muhammed Rouba har däremot inte några planer på att ta upp racketet och börja spela själv.

– Jag tänker inte börja spela professionellt. Jag ser det här mer som en hobby, säger Muhammed.

Träningsuppdraget blir i stället ett sätt att ge tillbaka.

– Det är intressant att se dem lära sig. När jag var ung drömde jag om att ha en bra tränare men jag fick lära mig på egen hand. Förhoppningsvis kommer några av dem att bli proffs när de blir stora, säger han.

Rätt racket till rätt spelare. Innan träningen börjar får barnen varsitt racket.

Mer läsning

Annons