Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningslivet är livet för Bo Axelsson

Bo Axelsson önskar alla barn en vit jul i dubbel bemärkelse. Han hoppas både på snö och att vuxna som firar jul med barn låter helgen vara alkoholfri. I drygt 40 år har Bo varit engagerad inom nykterhetsrörelsen.

Annons
Vit jul. Bosse Axelsson hoppas på en vit jul för alla barn. Som en del i kampanjen ”Vit jul” arrangerar IOGT-NTO bland annat en julgransplundring i sin lokal i Västanfors i januari.

När FP kommer hem till Bosse Axelsson är det några dagar kvar till jul. Adventsljusstakarna lyser, men det mesta av det övriga pyntet ska de fyra barnbarnen hjälpa till med dagen före julafton. Julhelgen firas som vanligt med de två sönernas familjer.

– I år blir vi 19 personer. Vi brukar även fira den 25:e eftersom en av sönerna har svärföräldrar med amerikanska rötter, säger Bosse.

Att julen är barnens högtid gör att Bosse är mycket engagerad i”Vit jul”, en nationell kampanj för en jul utan alkohol som IOGT-NTO driver nationellt.

– Vit jul är viktigt för stora högtider kan skapa problem där många barn mår dåligt av att vuxna dricker. Det är känsligt och svårt att prata om. Det är inte bara missbruksfamiljer det handlar om utan alla, för barn märker när sinnesläget ändras på vuxna, säger Bosse som själv har erfarenhet av en pappa som drack i perioder.

– Men den biten har inte format mig mest. När jag fick egna barn blev det än mer självklart att försöka påverka dem åt rätt håll.

Bosse är uppvuxen i Småland utanför Orrefors. Han gick med i nykterhetsrörelsen redan på 60-talet, då i Motorförarnas helnykterhetsförbund. IOGT-NTO kom han i kontakt med 1972 när han fick jobb där som distriktskonsulent i Kronobergs län, efter att han utbildat sig till fritidsledare i Grimslöv.

– För mig är engagemanget delvis ett personligt ställningstagande, men också ett allmänt samhällsengagemang. De här frågorna är ett jätteproblem i samhället och jag vill vara med och påverka. Och det är en livsstil som passar mig.

Till Fagersta kom Bosse 1977, då han året innan träffat hustrun Ulla-Karin som kommer från trakten. Här har han trivts bra. Han har arbetat som fritidsintendent och chef för fritidsavdelningen på kommunen, och även haft politiska uppdrag. Närheten till sina intressen, som friluftsliv, uppskattar han.

Föreningslivet och samhällsengagemanget har fortsatt vara viktigt. Sedan mitten av 80-talet är Bosse ordförande i IOGT-NTO Protest i Fagersta/Västanfors, han har varit ungdomsledare och förbundsordförande för IOGT-NTO:s juniorförbund, och han har även varit ordförande i Västanfors IF.

– Men jag jobbar inte själv. Ingen eldsjäl kan åstadkomma något ensam. Arbetet betyder bara något om man har några att jobba med och något att jobba för.

Förr. Bosse Axelsson har blivit intervjuad i FP då och då. Här 1986 då han var ordförande i drogpolitiska rådet.

Mer läsning

Annons