Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försöken att rädda djuren misslyckades - 90 dog

Mitt i natten för nästan 25 år sedan kom beskedet som gjorde framför allt berörda hästägare och djurskötare förtvivlade - stallet i Hedkärra stod i lågor.

Annons
Övertänt. Stallbyggnaderna brann ned till grunden. Av allt att döma var det ett elfel som orsakade eldsvådan i Hedkärra.

90 djur omkom i branden som många först befarade var anlagd.

– Sannolikt var det ett elfel som förorsakade branden, säger Urban Svensson som då var kriminaltekniker vid Fagerstapolisen.

20 hästar, 40 tjurar och kalvar och 30 grisar brann inne när två stall brann ned i Hedkärra natten till första mars 1990.

En privatperson vaknade vid ett-tiden av att det luktade rök och slog larm. Elden spred sig snabbt i träbyggnaden och hettan var så kraftig att brandmännen inte kunde bekämpa den ordentligt. Därför antändes även det andra stallet som låg bara några meter bort.

Flera personer försökte få ut djuren men fick ge upp på grund av hettan och röken. Några av hästarna hade också blivit medvetslösa.

Däremot lyckades man rädda elva hästar från det andra stallet innan rökgaserna blev för starka, och sju hästar släpptes ut från ett litet privatstall längre bort.

Lyckligtvis klarade sig ryttarklubbens stall med 20 hästar, liksom kommunens ridhus.

Eftersom det några år tidigare varit flera pyromandåd i Fagerstatrakten, samt även flera bränder några månader innan stallbranden befarades att någon satt eld på stallet med flit.

Räddningsledaren trodde i sin tur att branden startat i ett torkskåp för hästtäcken.

Men Urban Svensson vid Fagerstapolisen lyckades komma fram till en annan förklaring.

– När jag gick där och påtade i resterna av stallet kom tanken om ett elfel upp och jag tog kontakt med SKL som skickade hit två personer.

De tog med sig några kabelhärvor och kom fram till att det troligtvis blivit en överledningsskada i närheten av sadelkammaren. Sådana kan uppstå när folk passerar ett ställe många gånger. Det blir slitningar och kablarna kan krypa ur höljet. Men det kunde ingen upptäcka eftersom kablarna låg dolda.

– Det kan bildas små ljusbågar och runt omkring fanns sågspån. Det kan ligga länge och småpyra utan att säkringen löser ut. Till slut tar det eld, säger Urban Svensson, numera pensionär.

– Det som stödjer detta är också att två flickor ringde och sa att de dagarna innan känt en konstig lukt som av bakelit där branden startade.

Efter stallbranden inrättade Fagersta kommun en krisgrupp som hjälpte hästägare och flickor som skött djuren. Varje häst kunde ha två-tre personer som skötte den och saknaden efter djuren var stor.

För hästägarna blev det i flera fall stora förluster. En häst värderades då till omkring 60 000 kronor, men flera av dem var inte försäkrade till sitt fulla värde.

Mer läsning

Annons