Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frälsningsarmén hade många aktiviteter för barn

Frälsningsarméns söndagsskola lockade många barn i Norberg. En som var med är Gunnel Fjällman, som bodde i huset där Frälsningsarmén höll till.

Annons
Nostalgi. Med hjälp av er läsare har det kommit in många namn på de som är på bilden. I övre raden längst till vänster står Gertrud och Gustav Holm, fjärde från vänster är Gunvor Nilsson, femte från vänster är Samuel Norberg, sjätte från vänster kan vara Ester Max, femte från höger är Svea Nilsson och andra från höger är Ingrid Norberg (Samuel Norbergs fru). I mellersta raden från vänster sitter Anita Johansson, Arne Andersson, Lisbet Velander, Siv Johansson, Barbro Persson, Gun-Marie Lindholm, Kristina Velander, ?, Leif Pettersson (pojken med flugan), ?, och Kurt Norberg (son till Samuel och Ingrid Norberg) längst ut. I främre raden, andra från vänster sitter Anita Behm, fyra från vänster är Maud Johansson, sexa från vänster är Eva Persson, sjua är Kristina Olsson, åtta från vänster är Jan-Olov Norberg (son till Samuel och Ingrid Norberg) och längst ut till höger sitter Anders Behm. Foto: Privat

För några veckor sedan gjorde Margareta Palm en efterlysning i Fagersta-Posten där hon hoppades att läsarna skulle kunna berätta mer om vilka personer som är på hennes bild. Bilden är från Frälsningsarméns söndagsskola, antagligen en avslutning.

Flera läsare har hört av sig med namn till Fagersta-Posten via mejl och sociala medier. En som minns söndagsskolan är Gunnel Fjällman i Norberg som bott i huset där Frälsningsarmén hade sin verksamhet.

– Det är huset där scoutgården är i dag, förklarar hon.

I huset fanns tre lägenheter och i en av dessa bodde alltså Gunnel med sin familj tills hon var tio år gammal.

– Det gjorde att jag umgicks mycket med barnen som kom dit. Jag tror jag var med på söndagsskolan varje vecka.

Frälsningssoldaterna bodde i den andra delen av huset. De hade många aktiviteter för barn.

– Förutom söndagsskolan hade de barnmöten två kvällar i veckan, de hade luciafiranden, julgransfest och på hösten hade de skördefest, säger Gunnel och tillägger:

– På skördefesterna la man upp allt som hörde hösten till på en bänk, så kunde folk köpa. Och man sålde lotter, fast det hette inte lotter utan åror.

På söndagsskolan fick barnen sjunga och höra berättelser från bibeln.

– I ett rum fanns det en stor sandlåda med en spegel i mitten som skulle föreställa Genesarets sjö. Och så hade de bibliska figurer. Vi fick sitta runt om och lyssna på berättelserna. Sjön tyckte jag var så fin, säger Gunnel.

– Det var inte så lång stund varje gång. Men var man flitig fick man guldstjärnor att sätta i en liten bok.

Det var många barn som deltog i Frälsningsarméns verksamhet. Varför Gunnel själv inte var med på fotot från den här avslutningen vet hon inte. Hon gissar att bilden lika gärna kan vara tagen 1949, som 1950 eller 1951. Hon känner igen många personer på fotot, en del bara till ansiktet men hon har också många namn, bland annat på skolkamraterna Anita Johansson och Barbro Persson.

Hur länge Frälsningsarmén hade verksamhet i huset minns hon inte, men åtminstone till på 60-talet. Det instämmer Jan-Olov Norberg i, som också är med på bilden, liksom både hans bror och föräldrar.

– Jag är nog runt tre år där. Jag fortsatte även senare, men jag minns inget speciellt, berättar han för FP.

Gun-Marie Lindholm är också med på bilden. Hon har ett speciellt minne från den tiden.

– Det var en julavslutning, men jag kunde inte vara med för jag var sjuk. Man fick en påse med en clementin i, och det var första gången jag såg clementiner. Men när jag väl fick hem den där påsen, min kusin tog med den till mig, var clementinen rutten.

Gunnel Fjällman.

Mer läsning

Annons