Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihetskänsla att kunna ge sig i väg

Så ofta det går ger sig Stefan Udd och hunden Aston ut på utflykter runt om i Sverige och bloggar om sina upplevelser. – Jag har hittat en livsstil som jag älskar, säger Stefan.

Annons
Njuter. Att vara ute i naturen ger Stefan lugn och han intygar att även Aston gillar att vara ute i skog och mark. Att busa lite med husse då och då ingår förstås. ”Man kan inte tro att han är sju år”, säger Stefan.

Morgonens lite kyliga temperatur har gett med sig och det är en solig och varm septemberdag när Fagersta-Posten följer med Stefan Udd på en av hans utflykter. För dagen stannar han i närområdet, vid Blå grottan och stigarna däromkring i Klackberg. Det är en av hans favoritplatser i Norberg, så vackert, tycker han.

– Mamma och morfar kommer från Norberg. Morfar har jobbat i gruvorna. Men exakt var, det vet jag inte, berättar Stefan.

Själv är han uppväxt i Västerås och har bott ett tag i Dalarna. Till Norberg flyttade han i januari i år.

– Jag vill vara nära naturen och Norberg är en bra utgångspunkt. Jag känner mig hemma här, säger Stefan, och berättar att städer och mycket folk inte är något för honom.

Med på utflykten är förstås Stefans ständige följeslagare; hunden Aston, en snart sjuårig blandras mellan schäfer och bordercollie.

– Jag har haft honom sedan han var liten, det är en fin livskamrat.

Så ofta som Stefan känner för åker de iväg på resor. Det kan handla om en kortare utflykt för fiske över en dag, eller så är de borta flera dagar. Ofta sover de i bilen.

– Det längsta jag varit borta och sovit i bilen är när vi åkte runt i Norrland i 13 dagar. Det var härligt, det var så lugnt.

Vädret är inte så viktigt, men när det börjar bli kallt är det svårt att sova i bilen. Då blir det mest korta resor. Men att vara hemma för mycket, det blir Stefan rastlös av. Några dagar, sedan vill han ut igen.

– Jag älskar det här, det är en sådan frihetskänsla.

Han har alltid fotat mycket och för cirka ett år sedan startade Stefan en blogg om sina resor med Aston. Fotona är det viktigaste, även om han skriver en del texter till.

– Jag vill visa upp Sverige och det vackra som jag ser. Man behöver inte resa utomlands eller betala massa pengar för att se vackra saker.

Han tar det blåaktiga vattnet i Blå grottan som exempel. Stannar till utanför öppningen och njuter av hur solen får växterna att se ljust gröna ut. Och snart kommer alla höstfärger att njuta av. Han poängterar att man inte behöver dyr utrustning, utan lär sig efter hand vad man behöver när man är ute.

Stefan gör ungefär tre inlägg i veckan på sin blogg och brukar ha uppåt 1 000 läsare per inlägg. Han tjänar i dag inga pengar på bloggen utan gör det bara för att det är roligt.

– Jag vill dela med mig av det jag upplever. Folk har också skrivit det till mig, att det känns som att de är med på resan. Det är kul, det är just det jag vill. Alla kanske inte kan ge sig ut själva.

Vackert. Bara man stannar upp finns det mycket vackert att njuta av, tycker Stefan.
Blå grottan. En av Stefans favoritplatser i Norberg är Blå grottan i Klackberg, dit han återvänder med jämna mellanrum.
Som familj. Aston är ständigt med på Stefans resor och de sover ofta i bilen. Aston får bästa platsen i bagageutrymmet där han kan sträcka ut sig. Stefan har haft Aston sedan han var liten valp och nu är han som en familjemedlem för Stefan.

Mer läsning

Annons